NOVI ZAOKRET

SPOMENIČKA GROZNICA U ZAGREBU Nakon uklanjanja maršala ne vraća se samo bista Ive Lole Ribara, nego i biste sedmorice sekretara SKOJ-a

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Trg maršala Tita otišao je u petak rano ujutro u povijest, zamijenit će ga Trg Republike Hrvatske, a vrlo brzo u metropoli ponovno će zasjati i bista Ive Lole Ribara, sekretara Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Bista bi uskoro trebala biti postavljena uz zagrebačku ulicu Prilaz baruna Filipovića koja je do 1991. nosila naziv ovog narodnog heroja. Najavio je to jučer gradonačelnik Milan Bandić koji je u petak navečer u Gradskoj skupštini, zajedno s HDZ-om, ispunio ultimatum Neovisnih za Hrvatsku i uklonio ime maršala Tita iz Zagreba.

Povratak narodnog heroja

- Od autora biste, poznatog kipara Koste Radovanija, bit će otkupljena prava za izradu identične biste - rekao je jučer Milan Bandić. Sam trošak otkupa prava na izradu Radovanijeve biste stajat će, kako saznaje Jutarnji list, oko 40 tisuća kuna.

- Četnici su na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara. On u Beogradu ima ulicu, a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju – rekao je među ostalim Bandić. Osim biste, uredit će se i spomen-ploča u Žerjavićevoj 4, u kojoj se rodio Ivo Lola Ribar. Ploča je stajala do 1990. nakon čega je izbrisana.

No osim Loli Ribaru, naši sugovornici bliski gradonačelniku Bandiću tvrde kako se razrađuje plan postavljanja i izrade bisti sedmorici sekretara SKOJ-a. Prema toj inicijativi, biste u Zagrebu trebali bi dobiti sekretari Josip Debeljak, Josip Kolumbo, Pavle Paja Marganović, Janko Mišić, Mijo Oreški, Pero Popović Aga i Zlatko Šnajder, sedmorica jugoslavenskih komunista koji su vodili Savez komunističke omladine Jugoslavije, pomladak ilegalne Komunističke partije Jugoslavije u razdoblju između 1920. i 1930. godine. Svi su ubijeni u vrijeme šestosiječanjske diktature, a nakon Drugog svjetskog rata pokopani su u Grobnici narodnih heroja u Zagrebu.

Potraga po muzejima

Bistu u Zagrebu ima tek Josip Debeljak i to u ulici Divka Budaka na Sveticama.

- Neke odljeve bisti već imamo, neke još tražimo. Ti ljudi izginuli su u borbi protiv diktature, izginuli su u Zagrebu i ne vidim razlog zbog čega im ne bi odali počast - tvrde za Jutarnji bliski suradnici Milana Bandića.

Za ovu inicijativu čuli su i Bandićevi koalicijski partneri iz redova Neovisnih koji su napomenuli kako su čuli da se o odljevima bisti mladih komunističkih sekretara Bandićevi suradnici raspituju po muzejima.

Zlatko Hasanbegović u četvrtak uvečer predložio je da se ploče s imenom “komunističkog diktatora” poklone Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju na čije je čelo baš ministar Hasanbegović imenovao Mateu Brstilo Rešetar, sestričnu Brune Esih, najbliže Hasanbegovićeve suradnice. Jučer smo pokušali kontaktirati ravnateljicu Brstilo Rešetar, no u muzeju su nam poručili kako ravnateljica nije dostupna. A ploče s imenom Trg maršala Tita u muzeje bi mogle stići vrlo brzo. Iako zaključak o promjeni imena na snagu stupa odmah, ploče se, navodno, za vikend neće skidati nego će to biti napravljeno u ponedjeljak. Tvrtka koja skida ploče i postavlja nove je Pismorad.

Najavu o ponovnom postavljanju biste Ivi Loli Ribaru pozdravljaju u Savezu antifašista Hrvatske, a predsjednik Franjo Habulin ističe kako će Hasanbegovićevu Odboru za imenovanje naselja, trgova i ulica uskoro poslati svoje prijedloge.

- Želimo vratiti Ulicu 10. zagrebačkog korpusa, najveće jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u Travno, kao i Ulicu 8. svibnja, jer su tog dana 1945. partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga - kaže Habulin.

Nova meta: Masaryk

No, mnogo je izvjesnije da će Hasanbegović vrlo skoro krenuti u preimenovanje onih ulica za koje on osobno smatra da nemaju što tražiti u glavnom gradu. Na prvoj sjednici svog odbora već je najavio kako će preimenovati ulice Vladimira Ranogajca koji je nakon Drugog svjetskog rata kao javni tužitelj “potpisao bjanko stotine smrtnih presuda”, a vrlo lako je moguće da krene i u javnu kampanju micanja imena Masarykove ulice u centru Zagreba.

No, čini se ipak da ti prijedozi neće biti na sljedećoj sjednicu Skupštine koja bi se trebala održati 28. rujna. Vrlo je izgledno da se Odbor do tada pozabavi imenovanjem novih ulica koje bi trebale nositi ime novinarskog barda kol Tomislava Židaka, nogometnog trenera i igrača Dinama Josipa Kužea i Luke Ritza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:56