AFERA U MORH-U

Sporan ugovor o djelu: Dali su mu 300.000 otpremnine i vratili ga jer nema boljeg?!

 Goran Mehkek / CROPIX

Branko Pribolšan, donedavni šef Odjela u službi za ugovaranje i nabavu MORH-a, nakon što je zatražio prestanak službe uz otpremninu od 300.000 kuna, nije ponovno zaposlen u MORH-u već je s njim sklopljen ugovor o djelu kako bi se proces javne nabave mogao nesmetano obavljati.

To je priopćilo Ministarstvo obrane reagirajući na napise da je Pribolšanu prvo odobren izlasak iz sustava uz veliku otpremnina, a potom ga je ministar obrane Ante Kotromanović ponovo zaposlio uz plaću od 4000 kuna. Pribolšan je sam podnio zahtjev za prestanak službe u sklopu preustroja MORH-a koji je u tijeku, a otpremnina mu još nije isplaćena.

Stručnjak za nabavu

U MORH-u kažu da su osobu koja bi mogla zamijeniti Pribolšana pokušali naći u sustavu, ali i u drugim tijelima državne uprave. Razgovarali su s desetak osoba, no svi su odbili doći na to mjesto. Kako proces javne nabave u MORH-u ne bi bio zaustavljen, donijeli su odluku da se s Pribolšanom, kao jednim od najvećih stručnjaka u zemlji za to područje, potpiše ugovor o djelu do kraja godine ili dok se na javnom natječaju ne odabere zamjena.

Ukinuto ograničenje

Potpisivanje ugovora o djelu ministru je olakšala promjena odluke o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga. Kotromanović je tom odlukom ukinuo ograničenje po kojem se državni službenik i namještenik ne može ponovno zaposliti u državnoj službi u roku od tri godine ako je dobio poticajnu otpremninu. U MORH-u tvrde da se ta odredba pokazala neprovedivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:03