POTPISAN UGOVOR

SPORAZUM O SURADNJI Institut Ruđer Bošković s dvjema tvrtkama dogovorio istraživanje mikroalgi

Institut Ruđer Bošković
 Goran Mehkek / CROPIX

Institut Ruđer Bošković sklopio s dvjema tvrtkama sporazuma o suradnji čiji je temeljni cilj razvoj novih pristupa, inovativnih metoda i tehnologija za istraživanje i proizvodnju mikroalgi, priopćeno je u srijedu s IRB-a.

Ugovor s tvrtkama MarinaLab Opus i Adriatic Algae Biotech, specijaliziranim za proizvodnju medicinskih proizvoda, kozmetike te dodatke prehrani potpisan je u okviru projekta 'BIO-ECOnomy Research Driven Innovation - BIOECO-R.D.I.' koji se provodi u sklopu Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje.

Jadransko-jonska regija identificirana je kao područje značajnog i neiskorištenog potencijala za proizvodnju biomase iz otpada i nusproizvoda ribarstva, akvakulture i riboprerađivačke industrije, pa znanstvenici okupljeni na projektu BIOECO-R.D.I. žele potaknuti multifunkcionalnost, tehnološke inovacije i međusektorsku integraciju dionika koji koriste biomasu.

Voditeljica Centra BioProCro Rozelindra Čož-Rakovac rekla je da će kapacitete, tehnologiju i znanje usmjeriti na razvoj inovativnih metoda, tehnika i alata za prepoznavanje najnovijih izazova u istraživanju mikroalgi i njihovoj primjeni u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

''Sporazumi o suradnji korak su naprijed u partnerstvu znanosti i gospodarstva usmjerenom ka prijenosu znanja i razvoju novih proizvoda iz biomase algi'', naglasila je voditeljica projekta BIOECO-R.D.I. Natalija Topić Popović.

Mikroalge predstavljaju jedinstveni izvor bioaktivnih spojeva širokog spektra bioloških aktivnosti s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim, antioksidacijskim učincima, a djeluju povoljno i na rast te kao potpora imunosnom sustavu. Mogu se koristiti u farmaceutskoj, prehrambenoj, kozmetičkoj i agrokemijskoj industriji te akvakulturi, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:21