MORAL

Sporna isplata čovjeku prijavljenom za seksualno uznemiravanje 15 žena: Jakelić trebao dobiti 900.000 kuna otpremnine od HUP-a, isplatili mu 150.000

Bernard Jakelić
 Darko Tomaš / CROPIX

Bernardu Jakeliću, bivšem zamjeniku glavnog direktora HUP-a Davora Majetića, sa sporazumnim raskidom radnog odnosa potpisan je sporazum o isplati 900.000 kuna otpremnine u šest rata, ali mu je isplaćena samo prva rata u iznosu od 150.000 kuna, ekskluzivno doznaje Jutarnji list.

Prema informacijama iz nekoliko neovisnih izvora, HUP je sada odlučio da mu neće isplatiti ostale rate, već će pokrenuti sudski postupak.

Upravo je taj iznos izazvao brojne prijepore na raspravi Savjeta i Izvršnog odbora HUP-a koja je održana danas u sjedištu HUP-a i na kojem su članovi Savjeta tražili da se i javno predoči podatak o isplaćenoj otpremnini čovjeku koji je s tog mjesta morao otići zbog prijave za spolno uznemiravanje čak 15 djelatnica HUP-a koje su se obratile i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić.

- Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će po zaprimanju predmeta, koji navodite u upitu, odlučiti o daljnjim radnjama u skladu s postojećim relevantnim zakonskim propisima - odgovorila je na naš upit Ksenija Jurin-Panić, zamjenica zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva, nakon što su nam njezini osječki kolege također odgovorili da su ustanovili da je za vođenje postupka stvarno i mjesno nadležno tužiteljstvo u Zagrebu.

Naime, kaznena prijava već je bila proslijeđena tužiteljstvu u Zagrebu, ali ju je ono proslijedilo u Osijek, da bi se sada cijeli spis ponovno vratio u Zagreb. Savjet HUP-a u međuvremenu je u dva navrata imao sjednice i raspravljao o Jakeliću i njegovoj otpremnini, ali Savjet je tijelo bez mogućnosti donošenja odluka, ali već iz javnih istupa nekih članova bilo je vidljivo da neki od njih ne odobravaju način na kakav se HUP razišao s Jakelićem, ali ni isplatu otpremnine.

- Prema mojem mišljenju, Jakelić je trebao dobiti nečasni otpust zbog svog neprimjerenog ponašanja, a ne da mu se nakon svega isplati otpremnina, kaže Ivan Ergović, direktor Nexe Grupe i član Savjeta HUP-a.

Kad je Jutarnji list objavio da je Jakeliću isplaćena otpremnina, on je za Telegram izjavio: “A priori sam demantirao svaku riječ svih inkriminacija kojima su me oblatiti i diskreditirali”. Nije demantirao da je dobio otpremninu, ali nije želio govoriti o njezinoj visini.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, zbog pisanja o Jakelićevoj otpremnini bila je prozvala medije. Deranja nije otkrila visinu otpremnine, ali inzistira da je sve obavljeno po zakonu. “Ako je sporazumni raskid radnog odnosa, onda je otpremnina uključena”, tvrdila je Deranja, ali neki članovi Savjeta HUP-a inzistiraju na tome da se točno kaže kolika je otpremina Jakeliću isplaćena i po kojoj osnovi. Hrvatska udruga poslodavaca i dalje tvrdi da o iznosu ugovorene otpremnine ne može odgovoriti, ali su ponovili kako HUP osuđuje svako neprimjereno ponašanje. Odgovorili su kako financijske isplate neće biti, ali da će protiv Jakelića biti podnesena tužba za naknadu štete.

Međutim, na današnjoj sjednici Savjeta HUP-a donesena je i odluka da se ide na izvanrednu Skupštinu zato jer dio članova tvrdi da sadašnja predsjednica Gordana Deranja nije prema važećem Statutu čelnica te organizacije. Međutim, još ranije su iz HUP-a to opovrgavali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07