IZJAVA AKADEMIJE PRAVNIH ZNANOSTI

SPORNA ODLUKA USTAVNOG SUDA Vodeći pravni stručnjaci ne slažu se s puštanjem Glavaša na slobodu

Dr. Smerdel: Nisam sudjelovao u izradi te izjave niti je potpisujem
 Tom Dubravec / CROPIX

Akademija pravnih znanosti Hrvatske danas će predstaviti javnosti izjavu vezanu uz odluke Ustavnog suda o slučaju Branimira Glavaša i suspenziji Obiteljskog zakona. Kako najavljuju, izjavu potpisuje više od stotinu doktora pravnih znanosti.

Međutim, među potpisnicima izjave kojom se, kako saznajemo, uglavnom daje podrška Ustavnom sudu, nema naših najuglednijih ustavnopravnih stručnjaka.

- Nisam sudjelovao u izradi te izjave niti je potpisujem - kratko nam je rekao prof. dr. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta i redoviti član Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

Među potpisnicima nema ni profesora emeritusa dr. Zvonimira Lauca iz Osijeka, prof. dr. Arsena Bačića s Katedre za ustavno pravo splitskog Pravnog fakulteta ni prof. dr. Sanje Barić, predstojnice Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Profesorica Barić, prema evidenciji na službenim stranicama Akademije, nije ni njezina članica. Među doktorima prava s kojima smo jučer razgovarali vlada ozbiljna podijeljenost oko djelovanja Akademije.

- Znate, kad je nekoj udruzi na čelu 15 godina ista osoba koja ju je i osnovala, ja s tim imam izvjesnih problema. Osim toga, više je nego zanimljivo da su najugledniji stručnjaci baš s područja kojim se bavi predsjednik Akademije, dakle s područja kaznenog prava, odbili biti članovi te Akademije - kaže naš sugovornik, cijenjeni pravni stručnjak. Aludirao je na prof. dr. Petra Novoselca i dr. Kseniju Turković, glavne koautore posljednjih kaznenih zakona, kojih nema među članstvom.

Svakako se u Akademiji, kaže, radi o učenom društvu, ali mrvicu sumnje, ističe, u njihovu izjavu treba unijeti činjenica da se “i prvi i drugi ešalon ustavnopravnih stručnjaka nije želio uključiti u izradu izjave koja se bavi - odlukama Ustavnog suda”.

- Osim toga, dobro je znati tko je tko u Akademiji. Nije naodmet znati da u predsjedništvu sjedi ustavni sudac Davor Krapac, da su ustavni suci Mario Jelušić i Miroslav Šeparović redoviti članovi, a predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i redovita članica i članica Nadzornog odbora. Ističem da ne iznosim zaključke, samo podastirem činjenice - kaže naš sugovornik.

Naši drugi sugovornici, redoviti članovi Akademije, kažu kako dio članova nije bio upoznat s izradom izjave.

- Izjavu je sastavilo i potpisalo Predsjedništvo i Znanstveno vijeće Akademije. To je odluka 24 ljudi, a konzultirani su svi koji su to trebali biti - rekao je prof. dr. Davor Derenčinović, dopredsjednik Akademije.

Akademija je dobrovoljno stručno tijelo

Akademija pravnih znanosti osnovana je 2001. na inicijativu profesora emeritusa dr. Željka Horvatića, koji je od osnutka do danas njezin predsjednik. Unatoč nazivu, Akademija pravnih znanosti ni na koji način nije vezana uz Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti: radi se o stručnoj udruzi čiji članovi mogu biti svi državljani RH s doktoratom iz pravnih znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 18:02