ODUGOVLAČANJE

Sporni vaučeri: Bez promjene zakona nema povrata novca za neizvršena putovanja

Po sadašnjem zakonu, agencije umjesto povrata novca putnicima prvo mogu ponuditi vaučere

Tomislav Fain
 Jure Mišković/Cropix

Iako je prošlo dva tjedna otkako je Europska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske jer turističkim agencijama dopušta odugovlačenje s povratom sredstava za neiskorištena putovanja - potrošači i dalje ne mogu do svog novca, a agencije im umjesto povrata i dalje nude vaučere.

I tako će, najvjerojatnije, biti sve dok se napokon ne formira Ministarstvo turizma koje će, prema dosadašnjim neslužbenim najavama, preuzeti Nikolina Brnjac, a koje bi potom trebalo donijeti stav što će dalje napraviti s vaučerima - odnosno hoće li nastaviti prkositi EK i riskirati čak i tužbu ili će izmijeniti sporni zakon kojim je legaliziralo uvođenje vaučera.

Podsjetimo, Ministarstvo je 7. travnja, zbog pandemije, donijelo Zakon o dopunama i izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu kojim je izmijenilo postojeća pravila povrata novca u situacijama kad putovanje nije izvršeno, tako da agencije sada više ne moraju u roku od 14 dana obavezno putnicima koji to žele vratiti puni iznos novca već im prvo smiju ponuditi vaučer.

Šest mjeseci

Ako potrošač taj vaučer ne želi iskoristiti, ima pravo zatražiti povrat novca, no rok za taj povrat iznosi šest mjeseci od datuma proglašenja prestanka epidemije, što bi, sudeći po trenutnoj situaciji, moglo potrajati.

Kako je za Jutarnji pojasnio predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, agencije zasad čekaju da Ministarstvo turizma zauzme neki stav u vezi s postupkom koji je pokrenula Europska komisija, a dok se to ne dogodi - agencije su dužne slijediti postojeći zakon, što god EU o tome mislila.

“Nažalost, nemamo nikakve informacije kako su postupile druge zemlje koje su na sličan način kao i Hrvatska uvele vaučere pa zasad stvari funkcioniraju kako su i dosad. Ako se na razini EU zauzme stav da se novac mora vraćati, postupak povrata ne bi trebao biti problem jer bi hoteli nama vratili novac, a mi bismo ga bez problema vratili putnicima. Ovako ne možemo do novca koji je ostao kod hotelijera”, rekao je Fain.

Deset članica

Prema riječima predsjednika Uprave Unilinea Borisa Žgombe, većina vaučera za neizvršena putovanja već je podijeljena, a agencije su dužne slijediti zakon koji je trenutno na snazi.

“Ako se taj zakon promijeni, mi ćemo se pridržavati novih pravila, ali bojim se da bi ta procedura mogla trajati”, kaže Žgomba.

Inače, Komisija je postupak pokrenula i protiv Češke, Cipra, Grčke, Francuske, Italije, Poljske, Litve, Portugala i Slovačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:44