KRAJ SAGE

Šprem odgovorio: Zadovoljan sam odgovorom predsjednika Vrhovnog suda

Zagreb. 160212.Hrvatski sabor.Raspravom o paketu poreznih zakona sabor je nastavio redovitu sjednicu.Na fotografiji: predsjednik sabora Boris Sprem.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izrazio je danas zadovoljstvo odgovorom predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina na njegovo pismo kojim je upozorio na neprimjerene izjave suca Ivana Turudića , te istaknuo kako je međusobno uvažavanje triju državnih vlasti neophodno za jačanje institucija i izlazak iz krize.

"U osnovi sam zadovoljan tim odgovorom, zato što se gospodin Hrvatin kao predstavnik sudbene vlasti jasno očitovao da se nisam miješao u sudbenu vlast, što mi je spočitnuo sudac Turudić, i da sam imao pravo napisati to pismo i tražiti odgovarajući odnos sudbene vlasti", izjavio je Šprem novinarima u Saboru.

Naglasio je da je Hrvatska suočena s teškom krizom i sanacijom posljedica te krize, te da je za Vladu i Sabor, kako bi se još jače uhvatili u koštac s krizom, od izuzetne važnosti jačanje institucija vlasti te njihovo međusobno povjerenje i uvažavanje.

"Međusobno povjerenje i uvažavanje između institucija državne vlasti, prije svega zakonodavne, izvršne i sudbene, temelj je za jačanje povjerenja građana. Mi znamo da građani po svim istraživanjima u zadnjih nekoliko godina svrstavaju pravosuđe, izvršnu i zakonodavnu vlast na dno ljestvice povjerenja", poručio je Šprem.

Da bi se to povjerenje javnosti vratilo, za to se treba pobrinuti, rekao je, te dodao da je u tom smislu i reagirao na izjavu suca Turudića koji je prošloga tjedna , tijekom suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, svjedoka i bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića ukorio riječima da se u sudnici ne može ponašati kao u Saboru.

"Zato sam reagirao onako kako što sam reagirao na, po meni i dalje, ispad jednog suca koji nije bio primjeren i koji pokazuje da nema dovoljno obzirnog odnosa prema zakonodavnom tijelu", poručio je Šprem.

Potvrdno je odgovorio na upit je li, što se njega tiče, Hrvatinovim odgovorom završena priča između njega i Turudića, te da to što predsjednik Vrhovnog suda nije komentirao konkretan Turudićev odnos prema Saboru ostavlja na procjenu i ocjenu stručnoj, znanstvenoj, medijskoj i sveukupnoj javnosti.

"Da, ja smatram da je to gotovo i da je postignut cilj - da se međusobno moramo kao tri vlasti u Hrvatskoj uvažavati kako bi što prije izašli iz krize jer bez jačanja institucija jednostavno to nećemo uspjeti", kazao je Šprem.

Upitan misli li i dalje da bi se Turudić trebao ispričati zbog, kako ga je nazvao, neprimjerenog ispada, odgovorio je kako to pitanje treba postaviti predstavnicima sudbene vlasti.

"Ja na to pitanje ne mogu i ne smijem odgovoriti, tako smatram svoju ulogu kao predstavnika zakonodavnog tijela", rekao je predsjednik Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:38