INVAZIJA NA VIS

SPREMA SE INVAZIJA NA JEDAN OD NAJLJEPŠIH HRVATSKIH OTOKA Zbog slavnog mjuzikla cijene nekretnina će se udvostručiti

 
 Getty Images

Otok Vis priprema se za “Mamma Mia” invaziju. Prvi članovi produkcijske ekipe već su stigli i u strogoj tajnosti krenuli s izgradnjom setova na koje paze zaštitari, a početkom rujna ovdje će desant izvršiti ukupno 700 ljudi iz produkcije, uključujući filmske zvijezde Meryl Streep, Piercea Brosnana, Colina Firtha i druge.

Vis će zbog toga na mjesec, a možda i dva biti u fokusu svjetskih medija jer je nastavak hit mjuzikla iz 2008., koji je u svijetu zaradio 600 milijuna dolara, već sada označen kao najskuplja i najveća strana filmska produkcija u povijesti Hrvatske. Prvi efekt je poznat - otoku Visu trebalo bi ostati čistih 30 milijuna kuna zarade.

Međutim, “Mamma Mia” utjecat će na kompletni život, turizam i nekretninski biznis otoka i nakon što se snimanje završi. I upravo to je tema u fokusu britanskih medija koji spekuliraju kako bi se Vis, baš kao i grčki otok Skopelos, na kojem je sniman prvi dio, od globalno neotkrivenog, divljeg otoka mogao pretvoriti u turističku meku.

Londonski Times posvetio je Visu cijelu stranicu, a lokalni agenti za nekretnine novinarima su objasnili kako se svaka kuća uz samu obalu koja se pojavi na tržištu u gradu Visu i Komiži razgrabi za nekoliko dana. Kupci su uglavnom imućni Britanci ili Norvežani.

Renesansne palače

Kvalitetne kamene kuće počinju u Visu od cijene 500.000 eura. Jednu od njih kupio je i Anthony Stancomb Fulham, koji je sa suprugom Ivanom vlasnik renesansne palače uz more u gradu Visu.

“Razvoj je strogo ograničen i nije se mnogo toga promijenilo otkako smo došli na otok. Činjenica da je još kao ribarsko mjesto iz 1940. godine razlog je zašto ga volimo.

Mnogima su ponudili da iznajme svoje kuće za film. U našoj će moguće biti Meryl Streep”, rekao je A. Stancomb Fulham.

Riječ je o ljetnikovcu u Visu o kojem je pisao i Jutarnji list, a vlasništvo je Ivane Stancomb, unuke kipara Ivana Meštrovića. A. Stancomb Fulham ispričao je britanskim novinarima još i da su kuće u trenutku kad je ovamo došao bile jeftine “kao čips”. Tako su u gradu Visu 2000. godine bila tek dva strana državljana vlasnika nekretnina, a sad ih ima deset.

Renovirana kuća uz more u gradu Visu, u aktualnoj ponudi, nudi se za 496.000 eura, a jedna kuća sa šest soba u staroj jezgri Visa za 698.000 eura. Trenutačno agencija za nekretnine Savills nudi i kuću s tri sobe u starom dijelu grada Visa zvanom Kut za 750.000 eura. Parcele s pogledom na more počinju s cijenom od 120 do 300 eura za četvorni metar.

Sugovornici Jutarnjeg potvrđuju skorašnji boom cijena koje bi se mogle udvostručiti nakon što “Mamma Mia 2” postane hit u kinima. Ruševne kamene kuće koje sada koštaju 90 tisuća eura mogle bi skočiti do 180 tisuća eura.

Filmska ekipa okupirat će većinu najljepših viških plaža na šest tjedana, a Vis će glumiti grčki otok Kalokairi baš kao što ga je u prvom dijelu glumio Skopelos. Vis, uostalom, i jest odabran jer je sličan Skopelosu - dijelom je netaknuta priroda, daleko je od obale, dostupan samo trajektom ili brodom. I to bi “otkrivanje” moglo privući lovce na nekretnine. Naime, Hrvatska, poznata po jedrenju i glazbenim festivalima, dosad je neotkriveno inozemno tržište nekretninama.

Loše im se piše

“Ako se pogleda utjecaj koji je na grčki otok Skopelos imao prvi film ‘Mamma Mia’ ili HBO-ova uspješnica ‘Igra prijestolja’ na Dubrovnik, može se pretpostaviti što bi se moglo dogoditi Visu”, pišu Britanci. Nakon snimanja filma na Skopelosu došlo je do povećanja rezervacija za vjenčanja, smještaja i prodaje nekretnina te je otok skočio na razinu najpoznatijih grčkih otoka, Rodosa, Mikonosa i Krfa. Samo godinu dana nakon njegova filmskog hita 2008. život se drastično promijenio, a mnogima je invazija turista zasmetala.

Broj dolazaka rastao je 15 posto godišnje, cijene nekretnina odletjele su u nebo, cijene u restoranima skočile su 50-ak posto, poskupjele su namirnice u trgovinama...

Nisu svi Višani oduševljeni ovakvim najavama, posebice zato što otok nema infrastrukturu za znatno veću navalu turista. Vis je i sad pun, ulaz u poznatu plažu Stiniva ne vidi se od brodova koji su se usidrili ispred nje. Slično je i s Modrom špiljom na Biševu pa otočke vlasti razmišljaju o uvođenju reda i ograničenjima posjeta. Zbog sušne godine nema baš ni mnogo vode na raspolaganju.

- Jako je teško reći hoće li ovo za nas biti plus ili minus. Već sad u mjestu, u kojem zimi boravi 2000 stanovnika, u špici ljeta boravi dnevno po 12 ili 15 tisuća turista. Mi imamo izvore pitke vode, ali se zbog velike suše ove godine razmišlja o destilatorima. Vezano uz nekretnine još je aktualan problem neriješenih vlasničkih odnosa.

Ovdje imate kuće s vlasništvom u 80 dijelova, zbog toga su i veliki dijelovi staroga grada zapušteni i ruševni. No naravno i da je svaka promocija otoka odlična - kaže za Jutarnji Bogoljub Mitraković, direktor Turističke zajednice Komiža.

Otok trenutačno raspolaže kapacitetom od 4000 ležajeva u privatnom i hotelskom smještaju, no sva tri postojeća hotela na otoku su u stečaju. Za njih je, doznajemo, ozbiljno zainteresiran Valamar, što bi kroz neko vrijeme, ako ih preuzmu, moglo ovamo donijeti poboljšanje kvalitete hotelskog smještaja, a možda i određeno povećanje takvog kapaciteta.

Neriješeni papiri

Ponuda nekretnina visoke kvalitete na otoku je malena.

- Vrhunske nekretnine vrlo su rijetke. Općenito je velik problem neriješenog vlasništva, naročito u Komiži, jer je bilo puno iseljavanja po svijetu. I, što je najgore, još su nam prije nekoliko godina ukinuli gruntovnicu i sad se mora u Split! Ono što je bilo najvrednije od nekretnina na otoku se već prije prodalo, a to su bile velike stare kamene kuće uz more. Takve su vrhunske nekretnine uglavnom otišle. Također, nisam baš siguran da je otok Vis spreman na jako velika povećanja u broju turista u odnosu na trenutačno stanje. Ne bi trebalo upropastiti ono što je ovdje spletom nesretnih okolnosti ostalo sačuvano - kaže Tonko Mladineo, vlasnik agencije Salvia MTG za Jutarnji list.

Serija “Igra prijestolja” mnogo je napravila za turizam Dubrovnika. Ekonomski institut u Zagrebu iznio je podatak da je serija donijela zaradu gradu između 2012. i 2015. godine 126 milijuna eura.

Općenito je za prodaju nekretnina stranim državljanima u Hrvatskoj, navode britanski novinari, bilo važno sređivanje i digitalizacija vlasničkih knjiga. U Zadru gdje je sniman jesenski “The Grand Tour”, a leti i Ryanair, kako navode, agencija The New Luxury Residences, nudi stanove u novoj zgradi s pogledom na more za od 160.000 eura i vile od 319.000 eura te veliku atraktivnu vilu s četiri spavaće sobe za 1,8 milijuna eura.

15 otočkih nekretnina koje su na meti stranih kupaca

1. Kamena vila iz 16. stoljeća u gradu Visu, veličine 200 kvadrata. Cijena 3,7 milijuna kuna

2. Stara kamena kuća u Komiži, veličine 150 kvadrata, udaljena 50 metara od mora, za adaptaciju, po cijeni od 1,33 milijuna kuna PRODANA

3. Manja novija kuća od 70 kvadrata u jednoj uvali, koja čini cjelinu s građevinskim zemljištem od 1000 kvadrata i poljoprivrednim zemljištem od 35.700 kvadrata te ima pogled na more, prodaje se za 4 milijuna kuna

4. Kuća udaljena 10 kilometara od grada Visa, 2. red do mora, veličine 150 kvadrata sa zemljištem, prodaje se za 4,66 milijuna kuna

5. Stara kamena kuća u centru Visa za kompletnu adaptaciju, s dvorom, tri etaže, 90 kvadrata, prodaje se za 600 tisuća kuna

6. Dvije kuće do mora, u uvali na sjevernoj strani otoka, kuća 320 kvadrata. Cijena je 4,2 milijuna kuna

7. Kuća u centru grada Visa, veličine 129 kvadrata, cijena 1,6 milijuna kuna

8. Apartman u Komiži, 46 kvadrata, visoko prizemlje, 740 tisuća kuna

9. Dalmatinska kamena kuća, grad Vis, dio Kut, tri velike sobe, tri kupaonice, vrt. Cijena oko 5,18 milijuna kuna

10. Grad Vis, kuća s pet soba, pet kupaonica, konobom, terasom, pogledom na more. Veličina 400 kvadrata. Cijena kuće je 5,16 milijuna kuna

11. Komiža, u blizini mora, 210 kvadrata, s terasom, dio je kuće, 2,55 milijuna kn

12. Stiniva, iznad same uvale nalazi se visoka prizemnica sa štalama, 80 kvadrata. Cijena 666 tisuća kn

13. Renovirana kuća, u nekadašnjoj školi, 300 kvadrata, s bazenom i zemljištem. Cijena 5,1 milijuna kn

14. Kuća za agroturizam, 157 kvadrata, zemljište, na otoku, cijena 5,18 milijuna kuna

15. Stara kamena kuća u centru Visa, 3+1 etaža, sve skupa 132 m², dio zatvorenog dvora te stara kamena kućica (pojat). Kuća je barokni kulturni spomenik. Potrebna rekonstrukcija. Cijena 1,12 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:19