STRATEGIJA OTPORA

Sprema se kontraudar na Grbina: ‘Dovest ćemo ga do toga da mora izbaciti nas 18 zastupnika!‘

Nepojmljivo je da iz SDP-a izbacujemo ljude, koji nisu ništa skrivili, osim što ne misle poput nas, rekao je Fred Matić
Peđa Grbin i Davor Bernardić
 Goran Mehkek/Cropix

Akcija otpora prema predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu jer je iz stranke izbacio četiri saborska zastupnika bliska svom prethodniku Davoru Bernardiću, te još bivšeg zastupnika i predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, već je na djelu, a doznali smo i strategiju kojom će Bernardić i njemu lojalni SDP-ovci pokušati slomiti aktualnog predsjendika stranke Peđu Grbina.

Prvi korak je, kažu nam u grupaciji koja se planira suprotstaviti Grbinu, već učinjen, a to su bili javni istupi nakon odluke o izbacivanju.

- Sada je najvažnije da smo iskomunicirali po medijima sve što je trebalo. Javnost je prepoznala da je izbacivanje iz stranke sulud i ničim izazvan čin - kaže naš sugovornik i dodaje kako nisu definirane sve finese otpora Peđi Grbinu, ali da bi se drugi korak mogao dogoditi relativno skoro, usred ljeta.

Nema većinu

- Tražit ćemo sazivanje Kluba zastupnika SDP-a. Klub može sazvati predsjednik, ali može i trećina zastupnika. Dakle, dovoljno je 11 zastupnika, a toliko nas ima - otkriva nam daljnju strategiju i dodaje kako su Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić i dalje članovi Kluba zastupnika SDP-a iako su izbačeni iz stranke.

- Da bi njihovo članstvo u Klubu prestalo, Grbin o tome treba obavijestiti Predsjedništvo Sabora, a Peđa to ne može dok Klub takvu odluku ne donese. Neće imati većinu u Klubu i ta odluka neće biti izglasana. Predsjedništvo Sabora, u to sam siguran, neće rješavati unutarstranačke probleme jedne političke stranke - kaže naš sugovornik i navodi kako će se Grbin naći u pat poziciji u čemu im je najmoćnije oružje Poslovnik Kluba zastupnika SDP-a koji je, dodaje, napisao upravo Peđa Grbin kao alat s kojim se svojedobno borio protiv Bernardića.

- Ako se pokaže solidarnost s ljudima koji su izbačeni, onda Peđa nema druge nego da izbaciti sve koji su se solidarizirali, a to će biti 18 ljudi, ako ne i više. Ne može sve nas izbaciti jer bi mu za to trebala podrška Glavnog odbora, a nju neće dobiti - pojasnio nam je strategiju SDP-ovac nesklon Grbinu.

Otkrio je i međukorak u cijeloj ovoj akciji, a to je pritisak kroz Predsjedništvo SDP-a. Pošto je izbacivanje zastupnika naišlo na neodobravanje u javnosti, računa da će se i u Predsjedništvu stvoriti klima protiv odluka predsjednika stranke. Ohrabruje ga što je Kristina Ikić Baniček negativno reagirala na izbacivanje Gordana Marasa, te što je dozu rezerve iskazao i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Treći član Predsjedništva, Predrag Fred Matić kazao nam je da traži sazivanje sjednice Predsjedništva. - Jako neugodno sam iznenađen odlukama o izbacivanju članova iz stranke. Nisam imao nikakve naznake da bi se to moglo dogoditi, a koliko znam, o tome nitko drugi nije bio obaviješten. Zato mislim da treba hitno sazvati sjednicu Predsjedništva SDP-a, kako bismo raspravilo što se dešava, a prije svega, dobili odgovore, zašto su eliminirani neki naši članovi - kazao je Matić i nastavio da izbacivanje članova SDP-a iz stranke nije diskrecijsko pravo predsjednika SDP-a.

- Imamo stranački Statut u kojem se precizno navode razlozi zbog koji netko podlieže suspenziji ili gubi članstvo. Do sada, takva mjera se primjenjivala na SDP-ovce ulovljene u kriminalu, ali ne i zato jer netko u stranci razmišlja na drukčiji način. Moramo sazvati Predsjedništvo i u razgovoru iza zatvorenih vrata čuti Grbinove argumente - nastavlja Matić, ističe da je uvijek protiv izbacivanja, da se 2017. suprotstavio suspenzijama Peđe Grbina, Mihaela Zmajlovića, Siniše Hajdaša Dončića i Vedrana Babića, ali je bio preglasan. - Nepojmljivo je da iz SDP-a izbacujemo ljude, koji nisu ništa skrivili, osim što ne misle poput nas - rezolutan je Fred Matić.

Dugogodišnji član SDP-a, koji je obnašao važne stranačke funkcije u posljednja dva desetljeća, a u sadašnjim podjelama, nije član niti jedne od sukobljenih grupa, ali stranku zna u dušu jer je dugo surađivao sa Zoranom Milanovićem, ali i Grbinom, Bernardićem, Rajkom Ostojićem.

Postoji izlaz

- Frakcijske borbe u SDP-u započele su još za vrijeme Zorana Milanovića, ali on je bio dovoljno politički moćan da i u takvim okolnostima drži stranku na svojim leđima. Onda je Milanović otišao, a frakcije su ostale, ali više nije bilo nikoga tko ima sposobnost voditi SDP. I tako danas imamo situaciju da je stranka podijeljena frakcijskim sukobima na svim razinama, i ništa ne pokazuje da postoji izlaz. Plašim se da će u budućnosti biti još gore - ispričao je ovaj stranački insajder.

Iako u političkoj karijeri nije bio blizak s nedavno izbačenim SDP-ovcima, Grbinovu odluku smatra pogrešnom pa i nedopustivom. A pritom, uvjeren je, Grbin neće uspjeti uvjeriti članove saborskog Kluba zastupnika da potvrde njegovu odluku, i tako će se agonija nastaviti.

Slučaj Klisović

- Mogu misliti što god o Gordanu Marasu, ali Peđa ga je izbacio isključivo kako bi ga spriječio da se kandidira za predsjednika SDP-a Grada Zagreba. O izbacivanju Rajka Ostojića neću ni govoriti jer ne postoji niti jedan razlog da se to napravi. Koliko čujem, Joško Klisović se ne namjerava kandidirati za šefa zagrebačke organizacije, ali ambicije imaju ljudi bez ikakvog rejtinga u javnosti, što znači da će stranka nastaviti padati, pri čemu nisu isključeni niti novi frakcijski obračuni. Slično će biti i u Saboru - prognozira dalje.

Veliku krivnju vidi na Grbinu, koji je, kaže, isključiv i skoro da se nije trudio pridobiti članove Kluba zastupnika. - Peđino ponašanje je u skladu s izrekom „My way or the highway“ (američka verzija ovdašnje „Il' se pokloni, il' se ukloni“, op.a.), no takva strategija samo izaziva nove podjele - glasi slikoviti opis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:00