BURAN POČETAK ŠKOLE

Spremaju se upute za korištenje školskih dvorana, Ministarstvo se oglasilo i o ‘slučaju vjeronauk‘

Od idućeg tjedna u zatvorenom će trenirati i klubovi: ‘Svjesni smo važnosti sporta, ne želimo ugroziti te aktivnosti‘
Djeca će se, uz stroge upute epidemiologa, uskoro moći vratiti u školske dvorane
 Luka Gerlanc/CROPIX

Idućeg tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavit će rješenja koja će omogućiti otvaranje školskih sportskih dvorana za sportske klubove - potvrdili su u četvrtak iz Ministarstva, nakon što se ovih dana sportska zajednica digla na noge. Razlog - zbog novih protuepidemijskih mjera, ali bez formalne pisane odluke, kako upozoravaju iz Odbora za sport udruge "Glas poduzetnika", školske su dvorane zasad ostale zaključane brojnim sportskim klubovima u kojima treniraju i školska djeca.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da su na početku školske godine takvu odluku donijeli na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to jest u skladu s mjerama prema kojima je zabranjen ulazak u prostore odgojno-obrazovnih ustanova vanjskim osobama te da je primarni interes zaštita djece i djelatnika škola, piše Slobodna Dalmacija.

- Svjesni smo važnosti sporta za djecu i mlade i ne želimo ni na koji način ugroziti te sportske aktivnosti. U ovom trenutku vodimo intenzivne razgovore s Ministarstvom turizma i sporta te HZJZ-om na pronalaženju rješenja kako bi se školske dvorane, barem u početku, mogle otvoriti za određene kategorije sportaša i u ograničenim uvjetima, uz primjenu protuepidemijskih mjera. Rješenja ćemo objaviti idućeg tjedna - kaže Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa. Ministar Fuchs isto je potvrdio novinarima:

- Riješit ćemo, zaista ćemo riješiti, trudimo se da riješimo i ništa se dramatično neće zbivati u idućih nekoliko dana. Radi se na tome da se dvorane koriste sukladno epidemiološkim uputama - istaknuo je Fuchs.

Odbor za sport udruge "Glas poduzetnika" ovih je dana upravo zbog toga uputio pismo Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojemu, uz ostalo, upozorava kako bi svaka daljnja zabrana treniranja u školskim dvoranama dovela do gašenja sportskih klubova i društava koja uglavnom koriste te dvorane, a u ovim teškim vremenima bez posla bi moglo ostati mnogo sportskih djelatnika. Riječ je otprilike o tisuću do dvije školovanih trenera.

Udruga naglašava kako se u anketi koju je proveo njihov Odbor za sport 96,3 posto roditelja izjasnilo kako su spremni pustiti svoje dijete na trening u školsku dvoranu.

Ministre, ne može!

Nije samo pitanje korištenja sportskih dvorana na početku školske godine diglo buru među roditeljima i u široj zajednici. Jedan od neriješenih problema ostao je i onaj vezan uz "djecu iz hodnika", to jest zbrinjavanje djece koja ne pohađaju izbornu nastavu vjeronauka i kojima se u školama "preporučuje" da ostanu u razredu na tome satu.

- Poštovani ministre, ne može. Tražimo da se odmah za djecu u osnovnim školama koja ne idu na vjeronauk pronađe rješenje i zbrine ih se na drugi siguran način (boravak u drugoj učionici, boravak vani) uz nadzor odgovorne osobe. Također, tražimo da se izborni predmet vjeronauk u raspored nastavnih sati smjesti na početku ili na kraju nastave, odnosno da se toj djeci ponudi još jedan izborni predmet - stoji, uz ostalo, u pismu koji je građanska inicijativa roditelja uputila ministru Radovanu Fuchsu zajedno s peticijom koju je dosad potpisalo više od 2500 građana.

Iz Ministarstva odgovaraju kako ravnatelji škola u skladu sa svojim nadležnostima organiziraju rad škole i rade raspored sati sukladno prostornim i kadrovskim mogućnostima škola, i to isključivo u najboljem interesu učenika, piše Slobodna Dalmacija.

- Problem koji se javlja prilikom izvođenja pojedinog izbornog predmeta koji ne pohađaju svi učenici jednog razrednog odjeljenja veći broj ravnatelja riješio je na način da se ti predmeti u što većoj mjeri izvode prve ili zadnje sate u danu, a ako to nikako nije moguće, za djecu koja ne pohađaju taj izborni predmet organiziran je boravak u adekvatnom prostoru škole, primjerice u školskoj knjižnici, uz nadzor djelatnika škole. To i dalje smatramo dobrim rješenjem u trenutnoj situaciji - kaže Božo Pavičin.

Podsjeća kako je još prije deset godina u dokumentu Nacionalni okvirni kurikulum predloženo uvođenje alternativnog izbornog predmeta za učenike koji ne pohađaju konfesionalni vjeronauk.

- To smatramo dobrim i trajnim rješenjem navedene problematike - ističe Pavičin.

Roditelji, strpite se!

Predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević pozvao je roditelje na strpljenje jer, kaže, prošlo je tek nekoliko dana od početka nove školske godine, škole su dale sve od sebe da u novim okolnostima organiziraju rad obrazovnih ustanova na najbolji mogući način.

- Raspored se prilagođava iz dana u dan, teško je očekivati da u prva dva tjedna riješimo sva otvorena pitanja. Nitko neće siliti djecu da sjede u učionicama na izbornim satima koje nisu odabrali, ali morate znati da osim vjeronauka postoje i drugi izborni predmeti koje je vrlo teško staviti u raspored prvi ili zadnji sat.

Radimo u posebnim uvjetima, blok-satima, uz primjenu protuepidemijskih mjera koje zahtijevaju dezinfekciju prostora između dviju smjena, praktički nemamo nulti sat. Škole će što prije, ondje gdje on postoji, riješiti i problem zbrinjavanja djece koja ne pohađaju vjeronauk - poručuje Mihaljević.

Nastava ide normalno unatoč izoliranim učenicima

Po jedan razred učenika iz dviju osnovnih škola u Zagrebu, jedne osnovne i dvije gimnazije u Splitu, jedne osnovne škole u Solinu te osnovne i srednje škole u Buzetu, kao i dio njihovih djelatnika, od četvrtka je u samoizolaciji zbog zaraze ili sumnji na zarazu koronavirusom.

No nastava se za ostale učenike u tim školama normalno nastavlja prema odabranom modelu, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Velika većina za nastavu u školi

91,34 posto škola odabralo je model A nastave (svi učenici u školi, uz propisani razmak ili nošenje maski)

8,13 posto škola opredijelilo se za model B (kombinacija nastave u školi te na daljinu)

0,53 posto škola izabralo je model C (potpuna online nastava)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:35