ASTRONOMSKE CIJENE

SRAMOTA NA TRŽNICAMA Jedna cijena za domaće, druga za turiste: Za kilogram grožđa traže 100 kn?!

 Jadran Babic / CROPIX

PULA - Imala sam mušteriju, mladu Njemicu, koja je dva tjedna svako jutro dolazila po jednu marelicu i jednu šljivu. Da, dobro ste čuli - jednu! Prvi sam joj ih puta poklonila, a onda sam shvatila da je to njezina normalna kupovina, ispričala je za Glas Istre na jednom od fažanskih štandova s voćem i povrćem prodavačica Sanja Gustovarac. Njezina kolegica Emina Spahić dodaje da su zapravo uobičajeni oni koji kupuju po jednu voćku, a neki traže i da im se lubenica proda - na fete.

- Nitko ne troši, nema Rusa, oni su bili pravi kupci, kaže Rustemi, jedan od štandera, navodeći da turista ove godine ima puno manje nego lani, a oni koji su i došli jako malo troše. Jedine, kao pozitivan primjer, navodi Austrijance koji, veli, kupe što trebaju i ne cjepidlače puno.

Većina radije odlaze u svoje trgovačke centre - Kaufland, Lidl, Billu i onda ovdje prigovaraju da je skupo. A govoreći o cijenama one u Fažani doista nisu pretjerane. Kako vele stalni, domaći kupci uvijek dobiju još i popust. Domaće su rajčice tako ovdje od osam i deset kuna, breskve od 15, nektarine po 25, a grožđe od 15 do 25 kuna. Kilogram lubenice za strance je osam, za domaće šest kuna. Upozoravaju da cijene ovog ljeta "divljaju" na tržnicama u Rovinju i Poreču gdje se grožđe prodavalo i po sto, a nektarine po 60 do 80 kuna! I u kampu Puntižela postoji štand s voćem i povrćem gdje turisti kupuju samo kad im je "hitno". Ovdje su cijene, što je i za očekivati, nešto više pa tako grožđe košta 33 kune, breskve s 25, nektarine 33, a pomidori od 13 do 17 kuna

Slična je situacija i u Vrsaru i Poreču. Jedna obitelj turista u povratku s plaže zastaje na maloj tržnici, odabiru nekoliko bresaka, mrkve i jedan grozd, ali kada ga prodavačica stavi na vagu otkidaju nekoliko grančica s bobicama.

Ova je godina izuzetno loša, tvrde prodavači. Loše vrijeme, manje turista i to onih koji gledaju svaku kunu, te sve viši nameti ne idu na ruku trgovcima. Najveća konkurencija su im kaže ovdašnja prodavačica veliki supermarketi u kojima turisti kupuju sve, od gotove hrane, pića do voća i povrća koje prodaju po cijenama nižim od onih nabavnih po kojima ih nabavljaju mali prodavači na tržnicama, piše Glas Istre

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:04