GRAD BEZ PLANA

Sramota u Karlovcu: Školarci zbog obnove raseljeni u tri škole nakon pobune roditelja

Roditelji učenika i nastavnici u OŠ braće Seljan nisu se htjeli solidarizirati s učenicima iz OŠ Dragojle Jarnević i mijenjati smjene

OŠ braće Seljan u Karlovcu

 Robert Fajt/Cropix

Oštećenja od potresa u karlovačkoj Osnovnoj školi Dragojle Jarnević sanirat će se u cjelovitoj konstrukcijskoj obnovi koja počinje u travnju. Učenici će do kraja školske godine, ali i sljedeće, ako se radovi odulje, biti razmješteni u tri susjedne te će se nastava održavati u Ekonomskoj školi, Gimnaziji i Osnovnoj školi "Braća Seljan".

Grad bez plana

No, od listopada prošle godine, kada su dobili informaciju o odobrenim sredstvima za obnovu, sve do prije nekoliko dana iz Grada Karlovca nisu imali plan za učenike Osnovne škole Dragojle Jarnević, a on je na sto muka doveo roditelje osnovaca. Odlučeno je, naime, da će oni cijelo vrijeme, odnosno do kraja školske godine pohađati nastavu samo u popodnevnoj smjeni u susjednoj OŠ "Braća Seljan". Roditelji i nastavničko osoblje te škole nisu se htjeli s njima solidarizirati i mijenjati smjene. U peticiji su, obrazlažući stavove, postupili kao da je škola njihovo vlasništvo, rekavši da su oni "kao roditelji učenika OŠ ‘Braća Seljan‘ suglasni da se OŠ Dragojle Jarnević prepusti devet učionica u našoj školi, ali inzistiramo da se za naše učenike u čitavoj ovoj školskoj godini nastava odvija isključivo u prijepodnevnoj smjeni". Pišu dalje da su "rad u jednoj smjeni čekali iznimno dugo", pa čak i da su "tijekom Domovinskog rata pružili smještaj OŠ Turanj" te da je "1997. godine u prostor njihove škole useljena Mješovita obrtničko-industrijska škola koja je tu privremeno ostala 23 godine".

image

Roditelji učenika OŠ braće Seljan u Karlovcu uputili su peticiju gradonačelniku i oštro se usprotivili tome da se njihova djeca solidariziraju s učenicima OŠ Dragojle Jarnević

Otkako je škola krenula s jednosmjenskim radom, navode, raste broj učenika upisanih u prve razrede i kvaliteta nastave sve je bolja. Dokument je potpisalo 17 od 18 članova Vijeća roditelja. Boreći se za interese svoje djece, kažu da su "puni razumijevanja i empatije prema cijeloj situaciji, ali smatraju da je za njihove učenike ipak tako najbolje". Koliko god ovo izgledalo bešćutno prema učenicima susjedne škole, roditelji su pronašli način da se izbore za svoju djecu. Za djecu iz OŠ Dragojle Jarnević to je trebao učiniti Grad, ali nije. Gradonačelnika Damira Mandića iznenadila je reakcija roditelja djece iz OŠ "Braća Seljan", ali sada je kasno za sve.

- Očekivao sam da ćemo svi pogledati širu sliku i žao mi je što nismo uspjeli, što je došlo do pojedinih isključivih stavova. Naravno da sam kao gradonačelnik najodgovorniji, iako sam učinio sve da pokušamo pronaći optimalno rješenje za sve. Ali, molim da svi, roditelji, nastavnici i svi zainteresirani u ovom slučaju, zaista pokušamo pokazati i dati višu razinu podrške i razumijevanja. Mislim da nam je to svima obaveza. Roditelji učenika OŠ Dragojle Jarnević možda nemaju takav osjećaj, ali i ja i ova gradska uprava razumijemo probleme s kojima se suočavaju - rekao je gradonačelnik Mandić.

Kriva procjena

Gradonačelnik Damir Mandić napominje je da je "možda krivo procijenio" zato što "nisam očekivao ovako isključiv stav ‘Braće Seljan‘ vezano uz ustupanje prostora jer je od početka naša intencija bila da pokušamo uvažiti interese djece, a onda i roditelja".

- Plan i program rada koji je OŠ "Braća Seljan" donijela na početku školske godine, a kojim je predviđena samo jedna, jutarnja smjena, uporište je školi za neprihvaćanje odluke kojom im se mijenjaju smjene. Nastojali smo dobiti podršku za odvijanje nastave u dvije smjene za učenike obiju škola, ali ona je, nažalost, izostala. Žalimo što nismo došli do zajedničkog stava i što odluka nije na zadovoljstvo svih - konstatirao je gradonačelnik.

GRADONAČELNIK MANDIĆ

Potraje li obnova, svi iduće godine u 2 smjene

Iako se u jednom trenutku činilo da će dogovor između dviju škola biti postignut, to se nije dogodilo.

Na posljednjem sastanku s Gradom, međutim, bili su samo predstavnici Osnovne škole "Braća Seljan".

Gradonačelnik Damir Mandić kaže da i dalje ne žele dvosmjensku organizaciju nastave, ali je tamo iznesen stav da će, budu li radovi na obnovi OŠ "Dragojla Jarnević" trajali i u rujnu, na početku iduće školske godine, bez obzira na njihov stav, svi učenici OŠ "Dragojla Jarnević" prijeći na nastavu u OŠ "Braća Seljan" te će učenici obiju škola imati dvosmjensku nastavu naizmjenično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:26