U KATASTROFALNOM STANJU

SRAMOTNA DEVASTACIJA MJESTA PIJETETA ZA ŽRTVE RATA 'Uzimaju grede s krova za potpalu roštilja, kuhaju tu čobanac i fiš, neki krov koriste kao tobogan'

 
Arhivska fotografija
 Vlado Kos / Cropix

Prostor unutrašnjosti Kapelice Mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku mjesto je pijeteta za žrtve Domovinskog rata, stoga se ondje godinama polažu vijenci i pale svijeće u spomen poginulim braniteljima i civilima, piše Glas Slavonije.

Bilo je tako i prije dva dana, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, no okupljene je dočekalo neugodno iznenađenje. Naime, krovište kapelice izgledalo je katastrofalno.

A kako je do toga došlo? U Osijeku je dobro poznato da krovište pojedincima služi u nevjerojatne svrhe. Poznato je to i Darku Nađu, predsjedniku Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, koji svjedoči o vrlo bizarnim situacijama.

- Nevjerojatno je da pojedinci koji dolaze na Lijevu obalu kuhati čobanac ili fiš, odnosno roštiljati, uzimaju daske s krovišta za potpalu. Vidio sam čak da se vozači zalijeću prema kapelici, odnosno navezu automobil na sam krov, što je užasno - svjedoči Nađ za Glas Slavonije.

Zbog sustavnog uništavanja krovišta kapelice, između ostalog i zalijetanjem biciklima na njezin vrh, prema Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji reagirala je i predsjednica Mjesnog odbora Lijeva obala Lucija Tadić, no, kaže, za sada bez uspjeha. Tražila je osvjetljenje cijele kapelice, i to nakon što je otkriveno da se maturanti, koji ondje slave kraj školske godine, nerijetko spuštaju niz krov kapelice koji im služi kao tobogan, ali i nakon što su građani grede počeli koristiti za potpalu. U želji da se ovaj objekt sačuva od propadanja, Tadić je na sve načine pokušavala riješiti ovu situaciju s nadležnima, no tvrdi kako svi "peru ruke" i ne obaziru se na problem.

Problem je pokušao riješiti i Nađ, i to s projektantom kapelice Tonom Papićem. Krovište je sanirano više puta, no kako se drvene grede koriste kao potpala, odnosno uništavaju se na svakakve druge načine, nužno je, smatra Nađ, promijeniti pokrov. Ako bi krovište bilo načinjeno od čvršćeg materijala tada se više vandalizmi poput ovih ne bi mogli događati, zaključuje.

- Potporne grede iznutra su obnovljene, i tu je situacija u redu, no ova drvena šindra nije nimalo zahvalna. Svakako ćemo opet pokušati riješiti ovu situaciju kako bi se ovo mjesto pijeteta poginulima sačuvalo od vandala - poručio je Nađ, koji je i prilikom obilježavanja ovogodišnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja komentirao kako je krovište kapelice u nedopustivo lošem stanju i izgleda kao ruglo.

S njim se slaže i Tadić, koja je naglasila kako će ujesen ponovno poslati požurnicu na sve mjerodavne adrese kako bi se jednom trajno riješio taj problem, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:30