BORBA ZA PRAVA

SRAMOTNA PRESUDA PROFESORU IZ VARAŽDINA 'Istina je da su ga diskriminirali, ali nije o tome trebao govoriti u javnosti!'

O presudi su javnost izvjestile udruge Iskorak i Kontra navodeći da je riječ o 'sramotnoj odluci suda'
 Ranko Suvar / CROPIX

VARAŽDIN - Nakon što je Općinski sud u Varaždinu prošle godine donio presudu kojom je djelomično prihvatio tužbu asistenta na Fakultetu organizacije i informatike Darija Krešića zbog diskriminacije, došlo je do novog momenta u tom slučaju. Jedan od profesora koje je Krešić u medijima prozvao da su ga uznemiravali zbog njegove seksualne orijentacije je naime zbog tih njegovih istupa podnio tužbu, a sud je donio nepravomoćnu presudu kojom je tužbu djelomično prihvatio i naložio Krešiću da isplati 30 tisuća kuna s osnove naknade neimovinske štete.

Podsjetimo, Krešić je 2010. godine podnio tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike tvrdeći da mu se onemogućava napredovanje zbog njegove seksualne orijentacije te da ga suradnici šikaniraju i uznemiravaju zato jer je gay. Prošle godine sud je njegovu tužbu djelomično prihvatio te zabranio FOI-u podnošenju bilo kakvih radnji koje bi mu onemogućile napredovanje.

No, jedan od profesora koje je Krešić prozvao za uznemiravanje, Božidar Kliček, odlučio je podnijeti i tužbu protiv Krešića jer je, kako navodi, svojim istupima u medijima povrijedio njegovu čast, dostojanstvo i ugled. Prije nekoliko dana sutkinja Zlata Dombaj donijela je i nepravomoćnu presudu u tom slučaju kojom se djelomično prihvaća tužbeni zahtjev te nalaže Krešiću da Kličeku plati 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama s osnove naknade neimovinske štete.

O toj su presudi javnost priopćenjem izvjestile udruge Iskorak i Kontra navodeći da je riječ o “sramotnoj odluci suda” i upozoravajući na “pristranost, i brojne propuste sutkinje koja je vodila spor”. U svom priopćenju ističu također i da je sutkinja, usmeno obrazlažući presudu, navela kako nije sporno da je Kliček uznemiravao Krešića, ali da o tome nije smio govoriti u medijima.

- Ova presuda je zastrašujući pokušaj sprečavanja diskriminirane osobe da govori o diskriminaciji u javnosti. Radi se o izravnoj povredi ljudskih prava zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava - ističu Iskorak i Kontra.

Profesor Božidar Kliček potvrdio nam je da je upoznat s presudom kojom mu je Krešić dužan isplatiti 30 tisuća kuna, no tu presudu nije želio komentirati.

- Još nisam primio ni pisani otpravak presude tako da smatram da je nije korektno ni komentirati. Što se pak tiče nedavnih istupa udruga Iskorak i Kontra te dr.sc. Krešića namjeravam ih demantirati - poručuje Kliček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28