NEMILE SCENE

SRAMOTNI ISPAD NAVIJAČA DUBROVAČKOG KLUBA Vrijeđali hrvatskog stolnotenisača kineskog podrijetla: 'Sad će tata odraditi peti meč protiv koronavirusa'

 
Tan Ruiwu (arhivska fotografija)
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatskog državljana kineskog podrijetla Tana Ruiwua navijači dubrovačkog Libertas Marinkolora na Facebooku su proglasili „koronašem”, neukusno aludirajući na Covid-19, to jest koronavirus od kojeg je u Kini dosad preminulo 1770 ljudi, a zaraženo je više od 70.000, stoji u priopćenju poslanom u ime varaždinskog stolnoteniskog kluba STK Starr.

Naime, u derbiju domaćeg stolnoteniskog prvenstva i sportske utakmice između domaćina dubrovačkog STK Libertas Marinkolor i varaždinskog STK Starr, čiji je član i Tan Ruiwu, na službenim Facebook stranicama dubrovačkog kluba određeni su pojedinci vrijeđali igrača Starra, Tana Ruiwua. Podsjetimo, Ruiwu godinama nastupa za hrvatsku reprezentaciju kojoj je donio i tri srebrne medalje s europskih prvenstava.

Kada su Dubrovčani shvatili da će subotnji susret 3. kola stolnoteniske HEP Superlige u maloj dvorani Gospino Polje izgubiti od Varaždinaca, među komentarima prijenosa susreta na službenoj stranici njihovog kluba osvanule su neprimjerene riječi trenera STK Libertas Marinkolor Marka Habijanca: „ajmo Šurba, sredi još jedan virus...” ili „strašna serva, Coronka...”, ili „ovaj nije domovine sin kojim se predstavlja” (op.a. misleći pritom na Tana). Izvjesni Tvrtko Matić Kotromanić komentirao je pak: „Sad će tata odradit peti meč protiv Corona Virusa. Ajmo Šurba”.

U međuvremenu su ti komentari izbrisani s Facebook stranice dubrovačkog kluba.

Screenshot: Facebook
Uvredljivi komentari na račun Tana Ruiwua

"Varaždinski STK Starr već je naviknut na neprimjerena vrijeđanja od strane vodstva i navijača dubrovačkog Libertas Marinkolora, što se itekako vidjelo i tijekom njihova posljednja dva gostovanja u Varaždinu prošle godine, kada je predsjednik dubrovačkog stolnoteniskog kluba Marinko Matulović nakon višestrukih upozorenja od strane službenih osoba na neprimjereno ponašanje i navijanje iz varaždinske Arene ispraćen od osoba iz osiguranja susreta" - navodi se u priopćenju koje je poslano iz STK STarr.

"Ova jednosmjerna netrpeljivost prema Varaždincima postoji još od 2016. godine, kada su osim Varaždinaca Redjepa, Šanteka, Horvata i tada Japeca (koji je danas igrač STK Libertas Marinkolor) igrali i nehrvatski igrači - Kinez iz Wuhana Zeng Jia, i Britanci Sam Mabey te četverostruki svjetski ping-pong prvak Andrew Baggaley, koji je grubo izvrijeđan u Dubrovniku napustio STK Starr i nikada više u Hrvatskoj nije nastupio. Nakon toga su se animozitet i netrpeljivost povećali jer je 2018. godine STK Starr postao državni prvak stolnoteniske HEP Superlige upravo zahvaljujući pobjedi nad Libertasom, pa su na gostujućim utakmicama Varaždinci slušali različite uvrede i prijetnje od strane uprave i navijača ovoga dubrovačkog sportskog kolektiva, među kojima se osebujnošću prijetnji isticao izvjesni Dado Dado - odnosno glasnogovornik i tajnik dubrovačkog kluba Damir Gleđ. STK Starr je redovito prilikom odlaska na gostovanja od Hrvatskog Stolnoteniskog Saveza pa i od policije tražio fizičku i psihičku zaštitu, no vrijeđanja, prijetnje i unošenja u lica Varaždincima nisu izostajala" - navodi se dalje u priopćenju.

Nakon sramotnog derbija u subotu oglasio su i Tan Ruiwu, čije priopćenje donosimo u cijelosti:

„Moje je ime Tan Ruiwu i ovim putem tražim javnu ispriku od Marka Habijanca, Branka Golika i Tvrtka Matića Kotromanića temeljem njihovih objeda o mojoj zarazi koronavirusom.

15. veljače 2020. osobno sam igrao protiv Libertas Marinkolora u Dubrovniku s obzirom na to da sam igrač STK Starr. Na službenoj stranici STK Marinkolor na Facebooku susret se pratio uživo. Trojica spomenutih ljudi vrijeđajući me uz video prijenos komentirali su kako sam zaražen koronavirusom, o čemu me je obavijestio moj kineski prijatelj Zhu Guizhi koji je komentare vidio na Facebooku. U privitku ovog pisma nalaze se „screenshot” dokazi s njihovim optužujućim i vrijeđajućim komentarima. Osjećam se duboko povrijeđenim zbog tih komentara. Ovdje se ne radi samo o vrijeđanju i objedama usmjerenim prema meni osobno već i prema mojoj Domovini. Moja zemlja pati, a moji sunarodnjaci umiru. Previše smo se napatili boreći se protiv koronavirusa. Zato ne mogu prihvatiti da iz ove ljudske tragedije, koja je pogodila Kinu i kineski narod, itko reagira na ovako neprimjeren način. Iz tog razloga zahtijevam sljedeće:

1. Moj manager, predsjednik STK Starr Ronald Redjep će od STK Libertas Marinkolor tražiti javnu ispriku povodom ovog događaja.

2. Ovu ću informaciju proslijediti Hrvatskom Stolnoteniskom Savezu (HSTS-u) od kojih također tražim javnu ispriku, ukoliko se ne udovolji mom prvom zahtjevu.

3. Legalnim ću procedurama putem svog odvjetnika tražiti pravdu, ukoliko se ne udovolji mojim gore navedenim zahtjevima.

4. I posljednje – raskinut ću sve svoje ugovore s STK Starr ukoliko ne dobijem satisfakciju u ovom slučaju. " - stoji u priopćenju Tana Ruiwua.

Ronald Redjep navodi kako traži javnu ispriku igračima, a posebno Tanu Ruiwu i klubu STK Starr od strane navijača, trenera i STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika, objavljene na njihovoj Facebook stranici i u javnim medijima.

Također očekuje reakciju od predsjednika STK Libertas Marinkolor, a ujedno i dopredsjednika HSTS-a Marinka Matulovića. Osim toga, o svemu ovome bit će obaviješteni ETTU, ITTF, IOC, HOO, hrvatska Vlada kao i veleposlanstvo NR Kine u Zagrebu - stoji na kraju priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:58