STAVILI I ŠEŠELJA

SRAMOTNI NAPAD SRPSKIH HAKERA Na stranicu Pravopis.hr stavili fotografije srpskih i ruskih zastava i natpis 'Vukovar srpski grad'

 Printscreen: pravopis.hr

Hakeri su večeras napali internetsku stranicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Pravopis.hr, postavivši na nju fotografije spoja srpskih i ruskih zastava, natpis "Vukovar srpski grad" te zvukove četničkih pjesama. Umjesto uobičajenog jezičnog sadržaja osvanula je fotografija ratnog zločinca Vojislava Šešelja s kokardom i kalašnjikovom. Na dnu stranice ostavljena je poruka: pozdrav od srpskih hakera.

Jučer se, inače, obilježavao Međunarodni dan materinjskog jezika, a ravnatelj Instituta Željko Jozić smatra kako to nije slučajno

- Malo sam, ali samo malo, iznenađen. Takve stvari nam ne trebaju. Napad nam je dojavila korisnica iz Kanade. Ovo je dosad drugi hakerski nasrtaj na naše stranice. U dogovoru sa nadležnim službama odlučili smo srušiti servere odnosno staviti stranice van funkcije do sutra, do rješenja problema. Ako bude potrebe događaj ćemo prijaviti i policiji - kazao nam je sinoć ravnatelj Instituta Željko Jozić poručivši kako je očigledno da se radi o napadu nekoga "kome smeta Hrvatski jezik".

Jozić poziva one koji se služe ovakvim napadima da ideološke razmirice rješavaju dijalogom, te poručuje kako se radi o vrlo neprimjerenim porukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:02