SHS TROJAC U PTUJU

Srbe i Kosovare mire po receptu iz hladnog rata

Pahor, Tadić i Kosor dogovorili kompromisno rješenje za nastup Srbije i Kosova na skorašnjem summitu zemalja bivše Jugoslavije i EU-a. Sastanak bez državnih obilježja i potpisivanja završne deklaracije
 Davor Pongračić/CROPIX

PTUJ - U idiličnoj, pomalo operetnoj atmosferi starog ptujskog grada, susreli su, kako se čini, na dramatičnom sastanku slovenski premijer Borut Pahor, hrvatska šefica Vlade Jadranka Kosor te srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Uskrsnuli SHS

SHS-trojac, neslužbeno doznajemo, postigli su kompromis kojim je skorašnji veliki postjugoslavenski EU summit spašen.

Dogovoren je, kako se govorilo na marginama, međurješenje. Naime, predstavnici, odnosno šefovi državnih izaslanstava bit će predstavljeni samo svojim imenima bez njihovih funkcija te bez državnih simbola, na kraju se završna deklaracije neće ni potpisati. Prilično komplicirano, ali čini se učinkovito jer će se predstavnici svih zemalja bivše Jugoslavije ipak naći na okupu. Riječ je o načinu koji se koristi i na neformalnim, tzv. gymnich sastancima EU-a. To je stari diplomatski model koji se koristo u delikatnim krizama tijekom hladnog rata.

Doduše, trojac je na završnom obraćanju novinarima izbjegao direktan odgovor o detaljima dogovora.

Susret na Brdu kod Kranja mogao bi biti prekretnica u odnosima zemalja bivše Jugoslavije. Naime, ovo će biti veliki uspjeh Slovenije koja sa sebe ovim summitom skida komromitirajuće breme blokade Hrvatske.

Prilika Zagreba

Zagrebu je ovo prilika da se još jednom etablira kao “zamalo članica EU-a”, a Kosovo izlazi na europsku scenu, dok će Srbija biti uskoro nagrađena “titulom kandidata” za EU.

“Personalna trilaterala”, kako su se neformalno nazvali, odlučili su da će sljedeći sastanak biti u Hrvatskoj.

U Sloveniji, kako doznajemo, po prvi put bi se trebali susresti hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srbijanski Boris Tadić, iako će RH predstavljati premijerka Kosor.

Unatoč važnosti političkog događaja i dogovora, pozorno se promatralo kako su akteri odjeveni. Posebice kako se Tadić i Pahor ophode s Kosor koja se opušteno smiješila. Tadić je bio napet, dok se Pahor smijao. Obojica su bila u tamnim odjelima bez kravata. Slovenci su buket cvijeća dali samo našoj premijerki.

Nakon napornog sastanka SHS trojac se uputio na ručak u obližnji restoran Ribič, gdje ipak nisu jeli ribu nego goveđu juhu, teleće mini filete s dvobojnom palentom te čokoladni fondue, a uz svako jelo je poslužen sauvignon cabernet, frankovka te zlatni muškat.

Komentar Željka Trkanjca: Dijalog koji ruši barijere u regiji

Prije samo godinu dana slika je bila ovakva: hrvatski i slovenski premijer su preko medija razmjenjivali teške riječi na razini teza o krvi i zemlji, a srbijanski se dužnosnici nisu sretali s hrvatskima.

Onda su Zagreb i Ljubljana pronašli model rješavanja graničnog pitanja, Jadranka Kosor i Borut Pahor su otvorili, koliko god to izlizano zvučalo, uistinu novu stranicu u povijesti odnosa dviju zemalja, a Boris Tadić se stao svađati s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Onda je Hrvatska izabrala novog predsjednika, a Tadić se opet inatio i nije došao na inauguraciju. Ali, konačno su pobijedili razum (i interes). Zagreb i Ljubljana pripremaju veliki regionalni skup na Brdu kod Kranja pod okriljem EU i Tadiću je jasno da onamo mora doći: s Hrvatskom i može bildati mišiće na unutarnjem planu, ali ovdje je u igri Bruxelles. Nije stoga bilo druge nego s Kosor i Pahorom sjesti i razgovarati, tražiti rješenje. I to je dobro.

Od susjeda se ne može pobjeći, s njima treba razgovarati, stalno, često (kao što su to pokazali Kosor i Pahor), samo se tako mogu i moraju rušiti barijere. I to je temeljna zadaća političara, vrlo često i bez obzira na to što o tome misle njihovi oponenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 01:16