PREGLED TJEDNA

Srbi poraženi od Albanaca, a Plenković od Milanovića. Porazu premijera kumovao i Domovinski p(re)okret

Do preokreta u političkom trileru sezone došlo večer uoči glasanja kada je šef DP-a rekao da će svi njihovi zastupnici biti protiv obuke Ukrajinaca.
 /Cropix

Velikim porazom premijera Andreja Plenkovića završen je najneizvjesniji politički triler sezone - saborski zastupnici nisu dvotrećinskom većinom podržali Vladin prijedlog kojim bi se omogućila obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Za ovu odluku glasalo je 97 od potrebnih 101 zastupnika. "Zastupnicima poručujem da ovo nije izbor ili suglasnost između parlamentarne većine ili oporbe, nije trenutak za iskazivati stav kroz eventualni animozitet prema Vladi, vladajućoj stranci ili nekom od nas osobno, nego je to izbor između Ukrajine i Putinova režima", poručio je Plenković sa sjednice Vlade koja je počela netom prije glasanja u Saboru. No, ipak je doživio poraz. Predsjednik Zoran Milanović, podsjetimo, odbio je razmatrati Vladin prijedlog, smatrajući da je došao s krive adrese, od ministra obrane, a ne od predsjednika Vlade, a saborski zastupnici podijelili su se po ovom pitanju. Većina oporbe, uz iznimku Socijademokrata i IDS-a, bila je stava da je prijedlog protuustavan. Do preokreta je došlo večer uoči glasanja kada je šef Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao kako će svi njihovi zastupnici biti protiv, uz iznimku Zlatka Hasanbegovića, koji je dio Kluba, ali je član druge stranke. Uz Hasanbegovića još su najmanje dvojica zastupnika DP-a bili skloni podržati Vladin prijedlog.

Pa ipak, povišene tenzije hrvatskih parlamentaraca mačji su kašalj prema tenzijama na sjeveru Kosova između Srba i Albanaca. Nakon što su se Srbi sa sjevera - koji ne priznaju nezavisnost Kosova - odlučili povući iz svih državnih institucija jer je jedan srpski policajac bio uhićen, prištinske vlasti rasporedile su svoje policijske snage na tom teritoriju, što je kosovske Srbe povelo na barikade. Jedan je policajac i ranjen. Kako bi se smirile tenzije kosovska predsjednica odlučila je odgoditi lokalne izbore za travanj, Aleksandar Vučić traži od KFOR-a da se na Kosovo vrate srpska vojska i policija, Zapad je kao i uvijek zabrinut, a u jeku nove velike krize, Kosovo je podnijelo zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji. Ali zato su dobre vijesti stigle za Bosnu i Hercegovinu. Napokon joj je dodijeljen status zemlje kandidatkinje, što je potvrđeno na sastanku šefova vlada i država EU.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju pokazali su Vladi srednji prst prosvjedujući na Markovu trgu gdje su tražili donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji, ali i žurno osiguranje pomoći roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Na prosvjedu je bila i glumica Marijana Mikulić, čiji sin ima poteškoće u razvoju, koja je pokušala srušiti ogradu koja dijeli zgradu Vlade od javne površine. S druge strane, resorni ministar Marin Piletić kaže da ne vidi razlog za prosvjed jer će, tvrdi, novi zakon donijeti "epohalni iskorak".

Iako načelno dobra ideja Vlade da osigura jedan besplatni obrok dnevno za svakog učenika u svim osnovnim školama u zemlji - za što je osiguran i novac u državnom proračunu za 2023. godinu - dovela je do pravog kaosa. Problem je što za provedbu te Vladine inicijative potrebni uvjeti nisu ispunjeni. Iako bi već od idućeg polugodišta trebale osigurati jedan obrok dnevno, mnoge škole, naime, nemaju ni kuhinje, ni blagovaonice - a ni kuhare. "Hvalevrijedna, ali ne i pripremljena akcija", kažu ravnatelji škola.

Zdravstvenom reformom ministra Vilija Beroša sve će bolnice u budućnosti postati državne. Odnosno, svim bolnicama, pa i onima koje su dosad bile pod ingerencijom gradova, odnosno županija, upravljat će država. To znači da će i Upravna vijeća biti pod nadzorom Vlade, a članove će birati vladajuća stranka, odnosno vodstvo HDZ-a. Tome se, jasno, protive županije gdje HDZ nije na vlasti, ali i Dubrovačko-neretvanska županija kojom HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić suvereno vlada još od 2009. godine.

Paralelno s napetošću koja je rasla u Kataru kako se Svjetsko prvenstvo približavalo završnici, glamurozna potpredsjednica Europskog parlamenta, Grkinja Eva Kaili u Bruxellesu je doživjela krah. Blistava politička karijera naprasno je prekinuta kada je Kaili uhićena pod optužbom da ju je Katar korumpirao. Korupcijski skandal u kojemu je potpredsjednica Parlamenta iz grupe Socijalista i demokrata samo špica umrežene skupine u kojoj je sudjelovao i njen suprug, te nevladine organizacije koje se bave promicanjem ljudskih prava i borbom protiv korupcije nanio je ogromnu štetu ugledu Eurpskom parlamentu. Mediji su danima izvještavali o detaljima političkog uspona atraktivne zastupnice, ali i njenog privatnog života koji je, pokazalo se, obilovao glamurom, te rasplitali koruptivno klupko u koje se zaplela. Kaili je poricala da je primila mito od Katara, a njen mlađahni suprug sve je priznao i pokušao svu odgovornost prebaciti na sebe. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, koju u političkoj karijeri također prate sumnje u korupciju, osudila je aferu, a Europski parlament pod hitno smijenio svoju potpredsjednicu. Samo je jedan glas bio protiv - hrvatskog parlamentarca i bivšeg suca Mislava Kolakušića.

Dok je neke smetalo što se Svjetsko prvenstvo igra u zemlji koja krši ljudska prava, drugi su se bojali da će im zima "izbiti" planiranu zaradu. Zato što se turnir u Kataru ne igra ljeti kao što je uobičlajeno, pretpostavljalo se da će navijači ostati kod kuće i trošiti bitno manje nego što je to uobičajeno. Pokazalo se, međutim, da Hrvati nemilice troše i na minus 10, sve dok njihova reprezentacija pobjeđuje. Kad Dalićevoj ekipi ide dobro ne pita se čak ni pošto su letovi za Dohu i koliko eura prema spržiti za ulaznice, nego da li ih još ima.

Iako je dan ranije Argentina razbila našu reprezentaciju, nogometna groznica i dalje je svom snagom tresla i posebnog savjetnika u Ministarstvu turizma i sporta Josipa Pavića, koji je gostujući u srijedu u Dnevniku HTV-a sav uzbuđen pričao o pripremama za nedjeljni doček naših nogometaša. Pričao je kako su ga zvali grčki novinari i raspitivali se u čemu je tajna našeg uspjeha, a potom se osvrnuo na ponovno oživljenu ideju o izgradnji velebnog "nacionalnog nogometnog stadiona". Jedan, kaže, nipošto nije dovoljan: "Nemoguće je imati jedan nacionalni stadion, mora ih biti više koji će biti reprezentativni, na kojima ćemo pokazati vrhunsku gostoljubivost i mogućnost organiziranja velikih sportskih natjecanja".


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar i Ivanka Toma


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:21