64 GENERALSKE PLAĆE

Srbija će ratnom zločincu Ratku Mladiću isplatiti generalske mirovine - ukupno 340 tisuća kuna

Pravo na mirovinu stekao je na temelju rješenja Fonda za socijalno osiguranje vojnika
230206Bosnian Serb army Commander General Ratko Mladic (L) salutes followed by his senior aide General Milan Gvero (R) in Belgrade in this March 26,1993 file photo. A close aide to top Bosnian Serb fugitive Ratko Mladic, general Gvero (67) who surrendered on Monday, faces war crimes charges of murder, prosecution and deportation of Bosnian Muslims during war conflict in former Yugoslavia. Gvero is being taken to Belgrade's airport for departure to The Hague U.N. Tribunal today. PICTURE TAKEN 26 MARCH 1993 REUTERS/Petar Kujundzic/Files-desk-mag
 PETAR KUJUNDZIC

BEOGRAD - Ratku Mladiću Srbija je dužna isplatiti oko 4,5 milijuna dinara na ime generalskih mirovina koje nije podigao, prenosi portal B92.

Ratni zločinac, koji je od 1996. godine bio u bijegu, pravo na mirovinu stekao je na osnovi rješenja Fonda za socijalno osiguranje vojnika Ministarstva obrane (SOVO) SRJ u veljači 2002., ali mu je nakon međunarodnih političkih pritisaka na Srbiju u prosincu 2005., po nalogu tadašnjeg ministra obrane Zorana Stankovića, obustavljena isplata.

Naime, Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rješenjem je potvrdilo odluku da se svim haaškim optuženicima koji su u bijegu i imaju prebivalište u Srbiji obustave sve isplate, a na tom je popisu bio i Mladić. Mirovinu su od veljače 2002. do kraja 2005. primali članovi njegove obitelji.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Fond za osiguranje

Kako je pravo na mirovinu stečeno pravo koje se ne može oduzeti, Mladiću Srbija duguje 64 generalske penzije. S obzirom na to da je prosječna generalska mirovina oko 70.000 dinara, haaškom optuženiku duguju 4,45 milijuna dinara, koji su deponirani u Fondu za socijalno osiguranje vojnika.

Potvrda ministarstva

Pitanje njegovih zaostalih mirovina pokrenuto je potkraj 2009., kada su u Ministarstvu odbrane potvrdili da će mirovine Mladiću ili članovima njegove porodice biti isplaćene onoga trenutka kada bude uhapšen ili kada bude deblokirana njegova imovina. “On ima sva prava kao i ostali vojni umorivljenici”, rekli su tada u srpskom Ministarstvu obrane.

Srpski predsjednik Boris Tadić ranije je izjavio da će Mladić primati penziju čak i ako bude osuđen za ratne zločine za koje ga tereti Haaški sud. “Čak i kada bi Ratko Mladić sada bio osuđen za ratne zločine, članovi njegove obitelji imali bi pravo na mirovinu - izjavio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:22