PROBLEM SUKCESIJE BIVŠE DRŽAVE

Srbija prijeti: 'Žalit ćemo se Europskoj Uniji! Niste nam vratili imovinu iz doba bivše Jugoslavije'

Privatna imovina je svetinja na Zapadu, poručuje novi šef srbijanske Grupe za sukcesiju Oliver Antić
Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

BEOGRAD - Novi šef srbijanske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ Oliver Antić najavio je u beogradskim medijima da će se Srbija obratiti Europskoj uniji i drugim institucijama zbog toga što Hrvatska još ne vraća imovinu srpskim bankama i poduzećima koja su u vrijeme bivše Jugoslavije poslovala na njezinu teritoriju.

Antić, koji je i savjetnik predsjednika Srbije i profesor beogradskog Pravnog fakulteta, za list "Danas" je objasnio da je riječ o imovini obuhvaćenoj sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine.

"I Europskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primjenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u", rekao je Antić listu "Danas".

Kako objašnjava, riječ je o ogromnoj imovini srpskih banaka i poduzeća koja je ostala u Hrvatskoj, a nije vraćena unatoč tome što je 29. lipnja 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je dio i "aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava" i taj se sporazum, ustvrdio je Antić, sada mora primjeniti.

Na temelju sporazuma iz Beča, tadašnja SRJ je 2002. usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a pošto je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već se treba primijeniti.

"Hrvatska sporazum, nažalost, ni do danas nije primijenila, a prethodni pregovarači se time uopće nisu ni bavili", kaže Antić.

Antić je prošlog tjedna preuzeo dužnost šefa Grupe za sukcesiju i odmah potom najavio reviziju tog procesa, kako bi se Srbiji vratila određena imovina koju je pristala ustupiti drugima, ali je u listu "Danas" ocijenio da je "revizija grublja riječ", te da se radi o "korigiranju nekih odluka".

Srbija bi, drži Antić, trebala tražiti te objekte nazad, a stranama kojima su dodijeljeni zauzvrat ustupiti drugu imovinu slične vrijednosti, te doplatiti "ako je razlika u vrijednosti" oko 300.000 eura.

Srbija već ima ekspertska izvješća o vrijednosti objekata koji su predmet sukcesije i "to je jedan od kriterija pri odlučivanju o raspodjeli, ali nije isključiv kriterij" jer, kako kaže Antić, treba uzeti u obzir i vrijednost koju određeni objekti imaju za nas, neovisno od njihove materijalne vrijednosti".

Antić je prošlog tjedna, kao novopostavljeni šef Grupe za sukcesiju rekao da se "Srbija u prethodnom periodu u procesu sukcesije u mnogo slučajeva ponašala nedomaćinski i to će se sada promijeniti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:11