VELIKI PROPUST

Srbija raspisala tjeralicu za Nadom Šakić koja je preminula u veljači ove godine!

'Trebamo potvrdu o njezinoj smrti, a ako je uistinu preminula obustavit će se postupak', poručili su iz Ministarstva pravosuđa Srbije
 B Beribak / Cropix

Srbijanski Interpol raspisao je međunarodnu tjeralicu za 85-godišnjom Nadom Šakić zbog sumnji da je sudjelovala u masovnim ubojstvima Srba, Židova i Roma u logorima Stara Gradiška i Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata. No problem ove tjeralice jest činjenica da je osumnjičena preminula u veljači ove godine, piše srbijanski Blic .

- Ministarstvo pravosuđa je radilo po nalogu Suda za ratne zločine. Oni su raspisali nalog, a mi smo ga samo odobrili. Ova greška nije naša krivnja, oni su to morali provjeriti - rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen.

Otkrio je i kako se protiv Šakićeve postupak u Srbiji vodi još od 1998. godine zbog sumnji kako je sudjelovala u činu genocida, a da je sljedeći korak koji će učiniti utvrđivanje je li ona zaista preminula.

- Trebamo potvrdu o njezinoj smrti, a ako je uistinu preminula obustavit će se postupak - kazao je Homen i spomenuo kako će dobivanjem te potvrde postupak obustaviti i Interpol, u kojem također nisu imali saznanja o smrti Nade Šakić.

Suprugu Dinka Šakića tereti se da je osobno maltretirala logorašice, tukla ih, zlostavljala trudnice te ih potom i osobno ubijala. Ali najveći zločin koji joj se pripisuje jest likvidacija svih žena i djece koji su se nalazili u logoru 21. travnja 1945. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:24