RODITELJI PREMINULOG DJEČAKA POKAZALI VELIKU HUMANOST

Srce, bubrezi i jetra malog Hrvata spasili djecu diljem Europe

Primatelji: Alenove su organe dobila djeca vrtićke dobi u Zagrebu, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Četiri života svojih vršnjaka spasio je prošlog tjedna četverogodišnji Alen, ali svoj na žalost nije uspio. Izgubio je bitku s iznenadnim pogoršanjem svoje osnovne bolesti, ali su njegovi roditelji velikodušnošću koje imaju samo nesebični ljudi donirali njegove organe za presađivanje drugoj teško bolesnoj djeci.

Zahvaljujući toj humanoj odluci novo srce dobio je dječak u Engleskoj, dvogodišnjaku iz Španjolske (Valencija) donirana je jetra, jedan je bubreg dobio petogodišnjak kojem je transplantacija obavljena u KBC-u Zagreb, a drugi je bubreg presađen djetetu u Švicarskoj. Bolna priča malog Siščanina počela je već s njegovim rođenjem. Naime, rođen je s teškom manom na mozgu, točnije rečeno s cistom i hidrocefalusom. Ubrzo je operiran u zagrebačkoj dječjoj bolnici u Klaićevoj, i to uspješno.

Urođena mana

Neurokirurg koji ga je tada operirao dr. Miroslav Gjurašin kaže kako je četiri godine dijete dobro napredovalo i nedavno je bio na kontroli koja nije pokazivala ništa alarmantno. Dapače, unatoč urođenoj mani, dijete je dobro napredovalo i funkcionirao. Sve do prošlog utorka kad mu je iznenada pozlilo.

Mališan je dobio teški epileptični napad, i to prvi put u životu, a ubrzo je uslijedila koma. Liječnici u sisačkoj bolnici odlučili su se za transport u Klaićevu ne bi li neurokiruzi učinili čudo i spasili malog Alena. Na žalost, svi napori liječnika bili su bezuspješni i već za nekoliko sati od napada nastupila je tzv. moždana smrt.

- Teško je to kad znate da ste nemoćni, da djetetov život održavaju samo aparati - kaže dr. Gjurašin. Dodaje kako u tom trenutku ipak proradi onaj drugi liječnički instinkt - možda možemo spasiti neko drugo dijete ako roditelji pristanu na donaciju organa. Roditelji malog Alena bili su velikodušni. Odlučili su spasiti četiri života čineći tako i svog sina vječnim dobrotvorom.

Utrka s vremenom

Kao i u drugim bolnicama, i u Klaićevoj postoji povjerenstvo koje mora dokazati da je donor moždano mrtav, a to je ujedno i bitka s vremenom jer je važno na vrijeme naći pogodne primatelje organa.

- Osim hrvatskog Ministarstva zdravstva, pokrenut je i Eurotransplant kako bi se po tipizaciji tkiva znalo gdje su potencijalno najpogodniji primatelji srca, jetre i bubrega. Tako je jedan bubreg ostao u Hrvatskoj, a ostali organi otišli su u inozemstvo - kaže dr. Mirela Bušić, nacionalna koordinatorica za transplantacije. Četiri mališana zahvaljujući malom sisačkom donoru i dalje se vesele životu, a njihovi će roditelji vječno biti zahvalni za dar života koji im je poklonio Alen.

Dvije godine od ulaska u Euro-transplant

- na presađivanje čeka 390 osoba u Hrvatskoj

- u EU na transplantaciju čeka 56.000 osoba

- svaki dan umre 12 osoba u EU ne dočekavši transplantaciju

Transplatirani i organi 13-godišnje umrle sportašice

I prije mjesec dana u Klaićevoj se dogodila slična tužna priča s humanim ishodom. Naime, trinaestogodišnja djevojčica, inače sportašica, osjetila je iznenadnu glavobolju. Ubrzo je izgubila svijest.

- Pala je u komu zbog vrlo jakog krvarenja i nismo mogli učiniti ništa da joj spasimo život - kaže dr. Gjurašin.

Liječnici su samo mogli konstatirati moždanu smrt. Kako su roditelji pristali na donorstvo organa, uslijedila je ista procedura kao ona otprije tjedan dana i njezini su organi transplantirani djeci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 22:17