IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI

Srce poginulog mladića (15) spasilo život dečku (17) iz Zagreba

Tomislav Biškup poginuo je na motoru u stravičnom udesu. Njegovi roditelji opisuju posljednje trenutke života svoga sina i objašnjavaju odluku da doniraju organe, koji su već spasili jedan život
 Hrvoje Jurčić/CROPIX

VARAŽDIN, ZAGREB - Srce Tomislava Biškupa (17), mladića koji je prošli tjedan poginuo u stravičnoj motociklističkoj nesreći kod Ludbrega, nastavit će kucati u prsima teško bolesnoga 15-godišnjaka iz Zagreba. Tako su odlučili Tomislavovi roditelji, majka Zvjezdana i otac Boris, koji su u tim preteškim trenucima ovako razmišljali - ako im sin već mora umrijeti, neka njegovi organi drugima daruju novi život.

Tomičino srce tako je iz varaždinske bolnice hitno prebačeno u Zagreb gdje je podarilo život 15-godišnjem mladiću koji je dotad bio gotovo bez nade.

Nesreća se dogodila u Svetom Petru kod Ludbrega kad je 27-godišnji Nikola T. izgubio nadzor nad motociklom, sletio van kolnika, udario u betonski most, a potom i u dvorišnu ogradu obiteljske kuće. Nikola je kobne noći vozio 17-godišnjeg Tomislava Biškupa, koji je istog dana poslijepodne u varaždinskoj Općoj bolnici preminuo od ozljeda.

Tomislavov otac Boris ispričao nam je kako je hitna pomoć već odvela Tomislava kad su se on i supruga probudili.

- Prvo smo otišli u Ludbreg u ambulantu, ali kad smo vidjeli da nema nikoga krenuli smo prema Koprivnici jer smo mislili da su Tomicu odveli tamo pošto je bliže od Varaždina. Onda smo nazvali policiju, koja nam je nakon provjere podataka rekla da nam je sin odvezen u varaždinsku bolnicu. Tomica je u kanalu u koji su sletjeli izgubio novčanik pa nije imao ni zdravstvenu knjižicu. Morali smo naknadno otići po nju - ispričao je otac.

Tomislavova majka Zvjezdana rekla je kako je nesretni mladić bio obliven krvlju kad su ga prvi put vidjeli u bolnici.

- Krv mu je izlazila iz nosa i ušiju. Odmah su nam rekli da je klinički mrtav. Otišli smo kući oko pet sati ujutro i vratili se ponovno oko 11 sati - bila je potresena Tomislavova majka Zvjezdana.

Međutim, liječnici su rekli da Tomislavovo zdravstveno stanje nije promijenjeno.

- Dozivali smo ga, a kad smo ga stisnuli za ruku, puls mu je usporio. Možda nas je čuo, ne znam - rekao je otac Boris i dodao kako su od trenutka kad su im liječnici rekli da Tomici nema spasa počeli razmišljati o donaciji njegovih organa.

- Ako već naš sin ne može živjeti, neka barem njegovi organi pomognu drugima da žive - opisao nam je svoja razmišljanja Tomislavov otac. U Općoj bolnici u Varaždin tuga.

- Ma koliko se nagledali tragedija, na smrt mladih ljudi nikad se nećemo naviknuti - rekao je zamjenik ravnatelja varaždinske bolnice dr. Ivan Herman.

- Tomislavove ozljede bile su teške. Bio je u stanju kome, imao je otvorenu povredu glave, nagnječenje prsnoga koša, slomljena rebra i nije mu bilo spasa. Odmah nakon njegove smrti, uza suglasnost Tomislavovih roditelja, obavljena je eksploatacija organa. U toj tragediji jedina je svijetla točka što je njegovo srce dobio 15-godišnji mladić koji se liječi u Zagrebu - rekao nam je dr. Herman.

Nikola, koji je kobne noći posudio motocikl i odlučio se s Tomislavom provozati nekoliko stotina metara, oporavlja se u bolnici od fizičkih ozljeda, ali je u teškom stanju šoka.

- Nikola je još u psihičkom šoku i morali smo ga zadržati u bolnici dok se ne oporavi - rekao nam je dr. Herman.

- Nikola je dobar dečko i ne krivimo ga za tragediju. Odličan je student, završio je jedan fakultet i uskoro trebao diplomirati na drugom - rekao je Boris, brat poginulog Tomislava.

Svjedok: Mislio sam da je grom lupio

LUDBREG - Prema priopćenju policije, Nikola nije imao valjanu kategoriju vozačke dozvole za upravljanje motociklom, bio je pod utjecajem alkohola od 1.35 promila, a nesretni Tomislav nije imao kacigu.

Unesrećeni su prevezeni u Opću bolnicu Varaždin, gdje su nam potvrdili da je Tomislav umro jer su ozlijede bile preteške.

Statistike pokazuju da motociklisti, mopedisti i biciklisti čine 50 posto smrtno stradalih na području PU varaždinske, a 17-godišnjak iz Svetog Petra je deseta smrtno stradala osoba u županiji od početka godine, priopćila je policija.

- Čuo sam kad se nesreća dogodila, bilo je to kao udar groma. Moj sin je pozvao hitnu kad smo vidjeli što se dogodilo. Dečki su se motorom zabili u betonski most ispred moje kući i odletjeli u kanal – rekao je Josip Horvatić, susjed obitelji Biškup. (A.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:00