BRZA REAKCIJA

Srce uz pomoć policije iz Rijeke u Zagreb stiglo za manje od sat vremena i spasilo život

Uz liječnike i opremu, u svakom postupku presađivanja ljudskih organa ključnu ulogu igra i brzina izvođenja transplantacije

Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon što je policija na Badnjak zaprimila poziv koji se ne odbija, točnije, bio je to poziv u kojem se traži pomoć za prijevoz srca za transplantaciju, nije dugo trebalo da se, zahvaljujući brzoj organiziranosti ljudi u plavim uniformama, srce brzo i sigurno dopremi iz Rijeke u Zagreb.

Cijela akcija transporta koji život znači odvijala se pod vodstvom policajaca iz PU primorsko-goranske, Marka Mrkonje i Ivana Savića, koji su osigurali koridor prijevoza organa za transplantaciju između KBC Rijeka sa Sušaka do naplatnih kućica Lučko.

Za tu putešestviju trebalo je manje od sat vremena, čime je međuresorna suradnja policije i medicinara još jednom spasila ljudski život.

- Kada je riječ o presađivanju ljudskih organa i spašavanju života, svaki medicinski stručnjak će potvrditi kako je u takvom postupku za uspješan ishod, uz stručni tim liječnika i ostalog medicinskog osoblja te vrhunske opreme, neophodna i brzina izvođenja transplantacije organa - rekli su iz PU primorsko-goranske.

- Kako se u takvim slučajevima organi namijenjeni za transplantaciju, koordinacijom i suradnjom medicinskih centara u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće prevoze iz različitih mjesta do bolnice za izvođenje postupka transplantacije, nerijetko medicinari zatraže pomoć i drugih institucija - dodali su.

- Takav jedan poziv za pomoć prilikom prijevoza ljudskog organa (srca) namijenjenog za transplantaciju u KBC Zagreb, zaprimljen je na Badnjak popodne, u petak, 24. prosinca i u PU upravi primorsko-goranskoj iz KBC Rijeka od prof. dr. sc. Željka Župana, bolničkog transplantacijskog koordinatora - otkrivaju iz PU primorsko-goranske.

Nakon toga je promptno donesena odluka da policajci iz Postaje prometne policije Rijeka s policijskim vozilom, kao prethodnica vozilu s medicinskim timom i organom, osiguraju koridor neometanog prolaza od Rijeke do Zagreba.

- Na NP Lučko su vozilo s medicinskim timom i srcem preuzeli policijski službenici PPRP Zagreb i za desetak minuta u pratnji ih dovezli do KB Dubrava gdje je i obavljena operacija transplantacije srca. Unatoč kiši i magli te izrazito lošim vremenskim uvjetima koja ih je pratila na autocesti A6 kroz Gorski kotar, mladi policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić osigurali su prijevoz na udaljenosti od 150 kilometara do NP Lučko za manje od sat vremena - rekli su iz riječke policije.

- Pamtit će oni tu Badnju kišnu večer zauvijek i vožnju od 21.30 do 22.25 sati, a međuresornom suradnjom policije i medicinara još jednom je na najbolji mogući način ostvarena dobrobit građana, spašen je ljudski život. Štoviše, njome je omogućen put rođenja novog života osobe kojoj je upravo božićne noći presađeno srce. Tako se simbolika rađanja života i nade, dok je sav kršćanski svijet iščekivao rođenje Božjeg sina, spasitelja Isusa Krista, novim životom prelila u stvarnost - zaključuju iz riječke policije o hvalevrijednom potezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:51