UVUČEN, OSRAMOĆEN, IZIGRAN...

Srđan Mladinić: Podravka mu je uzela brend, a banke tvornicu i imovinu. Jedini je u aferi Spice ostao bez svega

Kada je završio u zatvoru, splitski poduzetnici skupili su 100.000 kuna koje su dali njegovoj supruzi, znajući da Mladinić nema nikavu imovinu
Zagreb, 010310.Srdjan Mladinic, direktor SMS-a, izasao je iz istraznog zatvora u Remetincu, nakon sto mu je danas na Zupanijskom sudu u Zagrebu ukinut istrazni pritvor u kojem je proveo cetiri mjeseca zbog malverzacija u Podravci.Na slici Mladinic izlazi iz zatvora.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

SPLIT - Većina nas poduzetnika su morski psi, a Srđan Mladinić je dupin. Svakome poduzetniku na prvom je mjestu zarada, a Mladinić se užasavao pomisli da dade makar jedan otkaz. Volio je radnika i čovjeka, zato je i propao, uvjeren je Juroslav Buljubašić, najpoznatiji umirovljeni splitski poduzetnik.

Čekao je masline

- Bio je posve atipičan poduzetnik, nije gledao kako čim prije zavrtjeti novac nego je išao u projekte, kako ja to kažem, na dugom štapu. Bilo mu je vrlo stalo do ugleda. Sadio je masline, smokve i drugo, dakle, radio je nešto što ne vraća novac odmah i to je radio u društvu koje nema osjećaja za takve poduzetnike. Onda bi gledao kad će dočekati masline. Ja bih mu rekao “umrit ćeš, nećeš ih dočekati”, a tako se na kraju i dogodilo, banke su zaskočile... - rekao je Buljubašić, koji je nakon što je Mladinić završio u zatvoru, a znajući da nema imovine, organizirao akciju kojoj su se odazvali splitski poduzetnici te prikupili i odnijeli Mladinićevoj supruzi 100.000 kuna. Srđan Mladinić, naime, nije imao ni kuću, ni vikendicu ni jahtu, nije vozio “bijesne” automobile, živi s obitelji u stanu na 11. katu nebodera.

Mladinića niste mogli vidjeti u poznatim splitskim restoranima, u mondenim okupljalištima na Jadranu na ljetovanju, niti na skijalištima zimi. Bio je posvećen obitelji i poslu. Mogli ste ga susreti u šetnji po Žnjanu, a često bi u kolicima vozio kćerku koja boluje od multiple skleroze, kao i supruga.

- Nije kupovao jahte ni avione, nije spadao u one koji su htjeli nekoga prevariti, na kraju, i njegovi su proizvodi bili kvalitetni, kaže Hrvoje Marušić, predsjednik HUP-a Dalmacije o Mladiniću, koji je također 2005. godine bio na čelu Udruge poslodavaca.

Nema pravo ni na burzu

- S njim je bilo ugodno raditi, u međuljudskim odnosima uvjek je bio korektan, uz njegovo se ime nisu vezivali nikakvi skandali, prisjeća se Marušić Mladinićeva rada u HUP-u.

- Ne znam kako je i zašto propala njegova tvrtka, to me vrlo iznenadilo i žao mi je, rekao je Marušić. Marušić napominje kako se propali poslodavac nema pravo niti prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

- Takav, kakav je, Mladinić se nada da će ponovno pokrenuti proizvodnju - istaknuo je Bujubašić koji se s vlasnikom SMS-a našao nakon što je izašao iz zatvora.

Međutim, tijek stečajnog postupka koji je u veljači pokrenula uprava tvrtke ne daje tu nadu. Na izvještajnom ročištu skupštine vjerovnika u svibnju odlučeno je da ne postoje uvjeti za pokretanje proizvodnje. Sada je zapravo sudbina SMS-a u rukama Podravke, koja je većinski vjerovnik, a ona nije zainteresirana za nastavak proizvodnje.

Prema izvještaju stečajnog upravitelja SMS-a iz svibnja, dugoročne obveze te tvrtke prelaze 170 milijuna kuna, a imovina, što pokretna, što nepokretna, ne pokriva ni polovicu tih obveza. Posljednjih pet godina SMS je godišnje trošio 20 milijuna kuna više nego što bi uprihodio, a to je na dulje staze bilo neodrživo.

Tvrtku SMS osnovao je Srđan Mladinić 1989. godine i ona je odmah osvojila simpatije kupaca. Ali, pokazalo se kasnije, rast tvrtke proizlazio je iz kreditnih zaduživanja a ne uspješne proizvodnje i plasmana na tržište. Od nekadašnjih 150 radnika Mladinićevog SMS-a danas radi troje. Njih je angažirao stečajni upravitelj SMS-a Ivan Bućan, da srede dokumentaciju. Bućan nam nije dopustio da snimimo prazan pogon.

- Ne znam što biste snimali. Izbacili smo 20 kamiona smeća i proizvoda kojima je istekao rok - rekao je. S vlasnikom SMS-a Srđanom Mladinićem razgovarali smo telefonski.





Jedina dužnost

- Nemam nikakvih saznanja niti o pogonu u Trilju niti o tome što Podravka proizvodi - rekao je Mladinić. Da Mladinić više nema ništa sa SMS-om potvrdio nam je i stečajni upravitelj.

- Srđan Mladinić nema više nikavu ulogu u tvrtki. Jedino je dužan kao bivši direktor SMS-a na poziv stečajnog upravitelja dati potrebne informacije - objasnio je Bućan.

Dugovi i maslinici obrasli u travu

Ukupna dugovanja SMS-a iznose oko 150 milijuna kuna, a vrijednost imovine je oko 20 milijuna kuna. Zato nitko ne vjeruje da bi se posrnula tvrtka mogla dignuti na noge. Oko 25.000 zemljišta i 6000 kvadrata zgrade u Trilju pod hipotekom je, kao i zgrada u Klisu. Prehrambeno-razvojni centar tvrtke SMS u Klisu također ne radi. Nad maslinikom u Kaštelima SMS je izgubio koncesiju prije dvije godine, još ima koncesiju nad oko 6000 mladih maslina i oko tri tisuće stabala smokava u Skradinu, a SMS bi rado to dao u potkoncesiju. Hoće li tako biti,

saznat će nakon razgovora u Ministarstvu poljoprivrede. Sada je maslinik obrastao u travu.









‘Od SMS-a nas zanima još ulje’

ZAGREB - Samo nekoliko mjeseci nakon što je svoja potraživanje od 65 milijuna kuna “naplatila” preuzimanjem brenda SMS, koprivnička Podravka vratila je SMS masline na tržište. Sredinom lipnja Podravka je počela s prodajom i distribucijom maslina pod brendom SMS na tržištima Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH.

U svim vodećim trgovinama

Kako su nam potvrdili u tvrtki, na tržištu su tri vrste maslina: zelene, zelene bez koštice i zelene punjene pastom od paprike, a već su, kako kažu, ušli u sve vodeće trgovačke lance u zemlji.

Podravka SMS masline proizvodi u svojoj vlastitoj tvornici Kalnik u Koprivnici, a najavljuju da će uskoro krenuti i s proizvodnjom maslinova ulja pod brendom SMS.

Što s drugim brendovima?

Brendovi koje je splitski poduzetnik Srđan Mladinić stvarao gotovo 20 godina u posjed Podravke došli su nakon afere Spice i sumnjivog kreditiranja njegove tvrtke. Prema jednoj verziji, Podravka je u ugovoru o kreditu “knjižila” samo brend maslinovo ulje i masline, a ostale brendove ne, zbog čega ih ne može proizvoditi, a stečajni upravitelj tvrdi kako podravkaše ostali brendovi naprosto ne zanimaju.

- Podravka, osim ulja, nema namjeru ništa drugo proizvoditi. Nisu zainteresirani ni za aktiviranje pogona u Trilju, jer bi pokretanje proizvodnje u Trilju zahtijevalo dvostruku organizaciju posla - tvrdi Bućan. M. Kuskunović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:16