‘SVE PO ZAKONU‘

Središnji državni ured provjerio slučaj stradalnika potresa zbog kojeg se crvenio Medved: Evo što su zaključili

Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa zakonom o obnovi, zaključili su

Tomo Medved i državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek te Zdravko Palašić (lijevo)

 Ronald Gorsic/Cropix

Nezadovoljni stradalnik potresa Zdravko Palašić u utorak je prilikom posjeta članova Vlade potresom pogođenom području verbalno napao ministra Tomu Medveda zato što se njegova oštećena kuća neće rušiti, već obnavljati, iako su temelji popucali.

Nakon toga je ministar kazao kako bi inženjeri ‘trebali doći još jednom vijdeti‘, a Središnji državni ured u utorak navečer je priopćio kako su provjerili dokumentaciju za kuću na adresi Slavoljuba Kostinčera 1 u Petrinji ‘temeljem današnjeg istupa stradalnika potresa‘ te su zaključili kako oni kao i ovlašteni projektanti ‘postupaju u skladu sa Zakonom o obnovi‘.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Antonio sin Zdravka Palašića 16.03.2021. podnio je dva zahtjeva, prvi zahtjev za uklanjanje potresom uništene postojeće kuće i drugi za gradnju zamjenske obiteljske kuće. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem tih zahtjeva u svibnju 2021. izradilo je Odluku o obnovi koja je dostavljena Središnjem državnom uredu na postupanje 09.06.2022. Tvrtka Projektni studio d.o.o. iz Slavonskog Broda izradila je sukladno odredbama Zakona o obnovi Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije 14.07.2022. kojim je utvrdila da kuća ispunjava uvjete za konstrukcijsku obnovu. Nalazom je utvrđeno da su na kući izazvana potresom nastala umjerena konstrukcijska i teška nekonstrukcijska oštećenja. Krovna konstrukcija, instalacije kao i vanjska i unutarnja stolarija samostalno su uklonjene od strane vlasnika.

Temeljem izrađenog Nalaza Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 19.08.2022. donijelo je zaključak kojim se traži očitovanje vlasnika po istom. Vlasnik je 06.09.2022. Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dao izjavu o neslaganju sa Nalazom i osporavajući isti zatražio dopune ili izradu novog Nalaza držeći se svog osnovnog zahtjeva da kuću treba ukloniti i izgraditi novu. Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa zakonom o obnovi koji jasno definira ovlasti projektanta koji utvrđuje stupanj oštećenja i način obnove.

Obitelj Palašić redovito je u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji koji ih informiraju o svim pravima obnove te im i dalje stoje na raspolaganju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 22:06