OBNOVA IDE DALJE

Središnji državni ured: Unatoč krizi zbog rata u Ukrajini, obnova Banije i Zagreba ide dalje

U ožujku nastavljamo s javnom nabavom tako da do kraja mjeseca planiramo ugovoriti radove na izgradnji više od 300 obiteljskih kuća

Obnova Banije

 Ivana Nobilo/Cropix

Unatoč krizi koju je izazvala agresija Rusije na Ukrajinu, obnova na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije redovito se provodi, priopćio je u ponedjeljak Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U nekonstrukcijskoj obnovi je obnovljeno 1596 kuća, a u rad je uvedena 2461 kuća. Broj zaprimljenih Odluka od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u konstrukcijskoj obnovi je 550. Potpisana su tri ugovora sa izvoditeljima radova za izgradnju 90 tipskih obiteljskih kuća, ističe se u večerašnjem priopćenju.

Stradalnik Dražen Vratarić iz Lekenika, čija je kuća među prvima koja se počela graditi, kaže da je zadovoljan. Izabrao je "urbani dio model tipa 2". "To je montažna drvena kuća kojoj je rok izgradnje 120 dana. Kuća je dobro izolirana i sviđa mi se", rekao je Vratarić dodavši kako je zadovoljan postupcima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji su to sve brzo riješili.

Kaže da je obnova krenula i za druge ljude u Lekeniku te na Banovini.

U Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje ističu kako se izvođenje radova i izgradnja odvija na osam lokacija, a potpisano je još 23 ugovora sa stradalnicima na čijim lokacijama je započela priprema izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća.

U Programu konstrukcijske obnove izrađeno je 160 nalaza postojećeg stanja građevinske konstrukcije obiteljskih kuća. Pokrenuti su postupci javne nabave za izradu projektne dokumentacije konstrukcijske obnove još 900 obiteljskih kuća.

''U tijeku je postupak provedbe javne nabave za izgradnju novih 126 zamjenskih obiteljskih kuća, čime je do danas pokrenuta priprema izgradnje ukupno 216 zamjenskih obiteljskih kuća kroz postupke javne nabave. U ožujku nastavljamo sa novim postupcima javne nabave tako da do kraja mjeseca planiramo ugovoriti radove na izgradnji više od 300 obiteljskih kuća", najavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je Odluke za konstrukcijsku obnovu 18 višestambenih zgrada, a Središnji državni ured ugovorio je izradu projektne dokumentacije 22 višestambene zgrade, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:58