KORUPCIJSKA AFERA

Sređivali lažne invalidske mirovine: Podignuta optužnica protiv Ostoića, Rubale i još 67 osoba

Zagreb, 050408.Narodni vez, emisija Narodnog radija proslavila obljetnicu, dvorana Globus na ZV. Voditelj emisije dr Drago Rubala (desno) i pjevac Drazen Popijac.Foto: Milivoj Keber / CROPIX
 Milivoj Keber / CROPIX

VARAŽDIN - USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv čak 69 osoba u slučaju lažnih invalidskih mirovina. Optuženi su za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita.

Prvooptuženi su liječnici Ivan Ostoić, koji je bio vještak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, i Drago Rubala, načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a.

Optužuje ih se da su se okupili u zajedničko djelovanje i povezali više osoba s ciljem da zainteresiranim osobama osiguraju stjecanje prava na invalidske mirovine bez obzira na to ostvaruju li doista uvjete za te mirovine, uz plaćanje novčane naknade u iznosima od 1750 do čak 7500 eura.

USKOK je istragom utvrdio da je važnu ulogu u cijelom slučaju imao Zoran Primorac iz Varaždina koji je bio „čovjek“ za vezu između zainteresiranih za stjecanje invalidske mirovine i Ostoića i Rubale. Primorac je prema optužnici pronalazio zainteresirane osobe za stjecanje invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Ostoić je bio zadužen da u dogovoru sa zainteresiranima prikupi svu potrebnu medicinsku dokumentaciju te bi zatim davao pozitivno mišljenje o postojanju invalidnosti i proslijeđivao dokumente Rubali koji je, koristeći se poznanstvom sa glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, osiguravao da predmete koje su on i Ostoić pripremili dobe pozitivna mišljenja tog povjerenstva, naravno uz novčanu naknadu.

USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:25