SJEDNICA VLADE

Srednje škole prelaze na online nastavu, nagrada radnicima koji rade s covid pacijentima

Praktički ćemo sve srednjoškolce staviti van sustava od 14. prosinca, pa do 18. siječnja, kaže premijer
 Bruno Konjevic/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će većina županija zatražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se od ponedjeljka, 14. prosinca srednje škole prebace online, sve do 18. siječnja.

Plenković, koji je vodio sjednicu Vlade putem linka iz svog doma jer je pozitivan na koronavirus, izvijestio je da će većina županija u proceduri kako je Vlada donijela zatražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se od ponedjeljka, 14. prosinca, srednje škole prebace na online nastavu.

"Tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava, do polaska u škole, smiriti tu populaciju do 18. siječnja", rekao je te podsjetio je da su božićni i novogodišnji praznici produljeni za tjedan dana tako da će srednjoškolci praktički 35 dana biti izvan obaveze dolaska u školu.

"Vjerujemo da će ta mjera u vremenu blagdana biti blagotvorna za smanjivanje intenziteta epidemije", dodao je.

S obzirom na to da je danas 10. dan od posljednjeg postroženja mjera, koje su stupile na snagu 28. studenog, premijer je istaknuo da je prerano dati ocjenu njihovog učinka.

No, konstatirao je da je u zadnjih sedam dana broj potvrđenih zaraženih porastao za četiri posto u odnosu na prethodnih sedam dana. To je, kaže, manje od porasta koji smo imali prošlog tjedna u odnosu na prethodni kada je povećanje bilo 13 posto.

"Premda je riječ o ohrabrujućem signalu, to još uvijek nije dovoljno jer nam se porast visokih brojeva još uvijek nije zaustavio, a cilj je da ih da spustimo što prije", poručio je.

Zato je važno, istaknuo je Plenković, da se svi pridržavaju propisanih mjera kako bi se do Božića, zajedničkim naporima, smanjio broj zaraženih i pritisak na zdravstveno osoblje koje daje sve od sebe kako bi se spasio svaki život i održavao zdravstveni sustav.

Prvi prioritet Vlade je očuvanje zdravlja građana, spašavanje svakog života, ali su isto tako, kaže, svjesni ekonomske situacije.

"Vlada u konzultacijama sa Stožerom, strukom mora osigurati istodobno i ekonomsku aktivnost jer o njoj ovisi financijska opstojnost velikog broja sugrađana", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i kako treba voditi računa o načinu života s obzirom na dugo trajanje ove krize.

"Nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, već zdravlje i gospodarstvo", poručio je.

Dodao je da Vlada poduzima mjere koje će pomoći poduzetnicima, osobito privatnom sektoru, ocijenivši da se Vlada pokazala - u pogledu svojih aktivnosti i pravovremenosti intervencija - na razini kakva nije dosad viđena.

Plenković je izvijestio da će božićnice za državni i javni sektor biti isplaćene 18. prosinca. Iznos božićnica povećan je s 1200 na 1500 kuna, a premijer je poručio da su novčana sredstva osigurana i može se na njih računati.

Vlada je donijela četiri odluke o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19 u iznosu od 10 posto osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike Oružanih snaga.

Pravo na posebnu nagradu u sustavu zdravstva, sukladno odluci, ostvaruje radnik za vrijeme koje sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja doma zdravlja obavlja poslove u ustrojstvenim jedinicama/djelatnostima koje pružaju skrb oboljelima od bolesti covid-19, rekao je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

"Odlukom se također predlaže da radnik koji je privremeno raspoređen na obavljanje poslova vezano uz pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 ima pravo umjesto plaće za tekući mjesec koju je ostvario temeljem privremenog rasporeda uvećanu za posebnu nagradu, za to razdoblje ostvariti plaću u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca prije njegovog privremenog rasporeda, ako je to za radnika povoljnije", istaknuo je Beroš.

Isplata u skladu s tom odlukom počinje s obračunom plaće za studeni što znači da će svim radnicima koji ostvaruju pravo na isplatu nagrade razlika plaće biti isplaćena s plaćom za prosinac.

Jednaku će nagradu dobiti i radnici u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od covid-19, kao i pripadnici zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od te bolesti, a također i službenici kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu, a oboljeli su od covid-19.

Odbačeni navodi iz interpelacije o lošem radu vlade vezano uz koronakrizu

Vlada je sa sjednice u ponedjeljak u Hrvatski sabor uputila izvješće u kojem predlaže da parlament kao neutemeljenu odbije oporbenu interpelaciju o radu vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom.

Interpelaciju je u saborsku proceduru uputilo 16 zastupnika iz reda lijevo-liberalnih oporbenih stranaka, ocjenjujući da je Vlada nepripremljena ušla u drugi val krize, pri čemu u donošenju odluka zaobilazi Sabor.

"Izvješće je cjelovito, sveobuhvatno i siguran sam da će rasprava u Saboru otkloniti brojne neutemeljene primjedbe koje određeni predstavnici oporbe sugeriraju Vladi RH", rekao je premijer Andrej Plenković koji je sjednicom predsjedao putem video-veze, s obzirom da je obolio od covid-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je izvješće te rekao da vlada od početka epidemije kontinuirano poduzima mjere kako bi se unaprijedilo funkcioniranje zdravstvenog sustava u izvanrednim situacijama epidemije bolesti covid-19 te odgovorno, ozbiljno i vjerodostojno upravlja svim elementima koji bi mogli uzrokovati neželjene posljedice uslijed epidemije bolesti covid-19.

"Izvješće jasno i nedvosmisleno prikazuje sve elemente i koordinacijske učinke na pojavu novog koronavirusa u Hrvatskoj te pravovremeno i učinkovitu pripremu zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane epidemijom", dodao je Beroš.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima kojom se sastav Nacionalnog odbora usklađuje sa Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave.

Novina je da članove Nacionalnog odbora, predstavnike organizacije civilnog društva koja pruža uslugu smještaja djeci žrtvama trgovanja ljudima predlaže Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, s obzirom da navedeno ministarstvo financira uslugu smještaja, a ne više operativni tim nacionalnog odbora.

Beroš: Hrvatska po broju oboljelih među najpogođenijim zemljama u Europi

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici vlade u ponedjeljak da je Hrvatska po broju oboljelih na 100.000 među najpogođenijim zemljama te da zdravstveni sustav daje svoj maksimum.

"Hrvatska je po broju oboljelih na 100.000 osiguranika posljednjih dana među najpogođenijim zemljama u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik i kontinuiranim praćenjem potreba na terenu uspješno odgovara zahtjevima od razmjene liječnika, medicinske opreme, respiratora do proširenja bolničkih odjela", kazao je Beroš.

Prošloga tjedna tako su otvorena dva dodatna covid odjela, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i KBC-u Rijeka.

"Zdravstveni sustav daje svoj maksimum s ciljem pružanja zdravstvene zaštite covid pozitivnima, ali i svim ostalim prioritetnim pacijentima. Stoga apeliram na maksimalnu odgovornost građana i pridržavanje epidemioloških mjera, jer ponašanje danas određuje epidemiološku sliku i dostupnost zdravstvenih usluga u narednih nekoliko tjedana", rekao je Beroš.

Istaknuo je i kako je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1495 aktivnih te 925 slučajeva samoizolacije. Ozdravilo je njih 7.492.

Bolničkim ustanovama dana je uputa da se radnicima privremeno raspoređeni na covid odjele potrebno utvrditi dodatak za posebne uvjete radnog mjesta na koje su raspoređeni, a obaviješteni su i da je u vladinu proceduru uvrštena odluka o posebnoj nagradi onim koji skrbe o covid bolesnicima, rekao je Beroš.

Služba za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu do kraja bi tjedan trebala završiti rad na telemedicinskog povezivanja svim bolnica koja liječe bolesnike s koronavirusom radi ujednačavanja prakse i primjene najnovijih znanstvenih spoznaja te kako bi se uspostavila platforma za stručne konzultacije liječnika. Referentni centar bit će Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". (Hina)

Plenković: Fitchova ocjena vrlo dobar signal i rezultat očekivanog oporavka

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je Fitchovo zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske 'BBB-', uz stabilne izglede, ocijenio vrlo dobrim signalom i rezultatom očekivanog oporavka nakon pandemije covida-19.

"To je vrlo dobar signal i posljedica očekivanog postupnog oporavka od pandemije koronavirusa, snažnih gospodarskih mjera vlade, ulaska u tečajni mehanizam 2 i održavanja gospodarske aktivnosti unatoč zahtjevnim okolnostima", rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

Vrlo znakovitom ocijenio je i Fitchovu poruku o važnosti političke stabilnosti i brzog formiranja vlade nakon parlamentarnih izbora, donošenja proračuna i petog kruga porezne reforme.

Agencija Fitch potvrdila je u petak investicijski kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', uz stabilne izglede, istaknuvši očekivani postupni oporavak od koronakrize uz financijsku podršku EU-a.

Agencija očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti rekordnih devet posto.

Za 2021. Fitch očekuje rast od 3,8 posto, a u 2022. rast bi trebao ubrzati na šest posto. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2022 12:01