NAKON TRI GODINE

Sretan kraj dugotrajne sudske borbe: Istospolni partneri Ivo i Mladen udomili su dvoje djece

Postali su prvi gay par koji je uspio dobiti i u stvarnosti realizirati status udomitelja za djecu
Ivo Šegota i Mladen Kožić
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon tri godine sudske borbe, supružnici Ivo Šegota i Mladen Kožić uspjeli su ostvariti status udomitelja te su udomili dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi! Postali su prvi gay par koji je uspio dobiti i u stvarnosti realizirati status udomitelja za djecu.

Vijest nam je potvrđena s nekoliko strana, no oni sami nisu željeli ni potvrditi ni komentirati tu informaciju, držeći se obećanja da nakon što postanu udomitelji više neće izlaziti u javnost kako bi maksimalno zaštitili djecu o kojoj će brinuti.

Podsjetimo, Šegota i Kožić - obojica dugi niz godina vrlo aktivni u udruzi Dugine obitelji koja se sustavno bori za prava istospolnih roditelja i djece koju odgajaju te upozorava na diskriminaciju istospolnih u odnosu na heteroseksualne parove kad je roditeljstvo u pitanju - žele postati roditelji već jako dugo. Žele posvojiti dijete - o tom njihovom zahtjevu još se vodi pravna bitka - no paralelno su zatražili i status udomitelja. Udomitelji nisu posvojitelji: oni pružaju dom i skrbe o djeci čijim je biološkim roditeljima oduzeto pravo da žive s djecom (najčešće zbog zanemarivanja ili zlostavljanja), ali im nije oduzeta i roditeljska skrb, što znači da imaju pravo održavati odnose s djecom i imaju određeni period da se "poprave".

Predali zahtjev 2017.

Kad su Šegota i Kožić 2017. predali zahtjev za status udomitelja u nadležnom Centru za socijalnu skrb, sve je izgledalo obećavajuće: Centar ih je bez problema primio, pokrenuo standardnu proceduru, supružnici su prošli sve propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje o tome da su pogodni za obavljanje udomiteljstva, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija i dobivanje licence. Kako su nam tada pričali, nisu mogli vjerovati kako je to glatko prošlo i na kakve su sjajne profesionalce naišli.

No, umjesto davanja licence, Centar ih je iznenada obavijestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji: navedeni su samci, bračni i izvanbračni partneri. Žalili su se Ministarstvu, no on je potvrdio odluku Centra. Nakon toga su pokrenuli postupak pred Upravnim sudom.

Krajem prosinca 2019. izvojevali su prvu pobjedu: Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak. Iako nije donio pravorijek kojim bi odmah poništio mišljenje Ministarstva i naložio mu da paru Šegota-Kožić dodijeli status udomitelja, sud je u presudi bio više nego jasan.

“Smislenim tumačenjem zakonskih odredbi u njihovoj međusobnoj povezanosti udomiteljsku obitelj prema mišljenju suda mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner. Zakonodavac prilikom propisivanja uvjeta nigdje nije propisao određenu spolnu orijentaciju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ukoliko ispunjava zakonske uvjete za to, dok se za tužitelje nisu ni ispitivali zakonski uvjeti zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljska obitelj”, stoji u presudi.

“Kako je prema ocjeni suda tuženik primijenio isključivo formalističko odnosno gramatičko tumačenje mjerodavnih odredbi zakona o udomiteljstvu, bez njihovog međusobnog povezivanja i tumačenja u skladu sa smislom i svrhom istih, prvostupanjsko tijelo (centar za socijalnu skrb, op. a.) će u ponovnom postupku meritorno riješiti o zahtjevu tužitelja za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva”, naloženo je u presudi.

Šok nakon odbijenice

Supružnici su se odmah opet javili Centru za socijalnu skrb i doživjeli šok kad ih je mjesec dana kasnije Centar - ponovno odbio, uz, za mnoge pravne stručnjake nevjerojatnim objašnjenjem da Centar "ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”

- Šokirani smo. Nakon presude već smo počeli planirati kako ćemo prilagoditi dom da bude po mjeri djece, šefu sam već najavio da ću, čim djeca dođu, na malo dulji neplaćeni dopust. I onda stiže rješenje Centra u kojem kažu da neće poštovati odluku suda. Prvih pola sata ponavljao sam: “Ali kako je to moguće?” Obuzme vas neka tuga. A onda se sjetim da je ovo još jedna mala prepreka koju ćemo Ivo i ja savladati zajedno. Idemo strpljivo naprijed, učimo i razvijamo roditeljske vještine, nema predaje - rekao nam je u siječnju Mladen Kožić.

Žalili su se na Rješenje, Ministarstvo ih je opet odbilo. No, tada je svoj pravorijek rekao Ustavni sud: sudovi i druga nadležna tijela dužni su istospolnim parovima omogućiti bavljenje udomiteljstvom pod istim uvjetima kao i svim drugima, odlučili su ustavni suci.

- Nakon presude Upravnog suda smo mislili da je to sada to, ali ovo je najviše tijelo u RH i iznad Ustavnog suda ne stoji nitko, tako da očekujemo da se odluka provede - rekao je tada Kožić.

Borba ni tu nije bila gotova, slijedile su nove žalbe i odluka i Visokog upravnog suda prije nego su životni partneri Šegota i Kožić dobili licencu te još neko vrijeme dok im nisu stigla i djeca.

- Mi želimo nekom djetetu ili djeci dati dom, djeci kojoj treba ljubav i toplina. No, nismo mi bitni i naše želje, nego djeca. Nadamo se da će stručnjaci uvidjeti da smo mi najbolja obitelj za neko određeno dijete ili više djece... Nadamo se da će se to dogoditi do kraja godine - poručili su. Sreća im je stigla i nešto ranije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 00:23