TURISTIČKA SEZONA

SRPANJ JE PODBACIO, NO EVO TKO JE NAJVIŠE LJETOVAO U HRVATSKOJ Nijemci i Slovenci su nam tradicionalno najvjerniji gosti, a iznenadili su Poljaci

Ilustracija
 Božidar Vukičević / CROPIX

Prema podacima sustava eVisitor tijekom srpnja Hrvatska je zabilježila ukupno 4,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 0,7 posto manje nego u istom mjesecu lani, a oni su ostvarili 30,5 milijuna noćenja ili 1,3 posto manje, objavila je u utorak Hrvatska turistička zajednica.

Brojke pokazuju da je vrhunac ove sezone lošiji od prošlogodišnje, a rast broja dolazaka i noćenja bilježi se s tržišta Ukrajine i Kine te Francuske, Španjolske, Rusije, SAD-a, BiH-a, Italije, Kanade, Koreje, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i s domaćeg tržišta. Pad u dolascima uz rast broja noćenja bilježi se iz Švicarske.

Rast u noćenjima uz stagnaciju dolazaka bilježi tržište susjedne Slovenije. Pad u dolascima i noćenjima bilježe Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Japan, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovačka i Švedska, navodi se u objavi HTZ-a.

Konkretnije, najviše noćenja u srpnju u Hrvatskoj ostvarili su Nijemci koji su obuhvatili 17 posto ukupnog broja noćenja. Iza njih su Slovenci sa 13 posto noćenja u srpnju, a na trećem su mjestu domaći turisti sa 12 posto noćenja, piše RTL.

Na listu prvih pet zemalja iz kojih su turisti dolazili u Hrvatsku, točnije na četvrto mjesto probili su se Poljaci sa 7 posto ostvarenih noćenja u srpnju čime su pretekli tradicionalno visoko pozicionirane Austrijance kojih ove godine nema među prvih osam. Šest posto ostvarili su Česi, a po četiri posto Talijani, Mađari i Slovaci.

Tijekom prošlog mjeseca zabilježeno je 4,24 milijuna dolazaka stranih turista, što je za 1,3 posto manje nego lani, te 356.089 dolazaka domaćih gostiju ili 7,9 posto više. Broj noćenja stranih turista u tom je mjesecu dosegnuo 26,97 milijuna, što je za 2,2 posto manje, dok su domaći turisti ostvarili 3,56 milijuna noćenja ili 6,1 posto više.

Usprkos tome što su pokazatelji za srpanj u blagom minusu, podaci HTZ-a pokazuju i da je dosadašnji dio godine ipak bio u plusu. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci tako je Hrvatsku posjetilo ukupno 11,5 milijuna turista, što je za 3,7 posto više nego lani, koji su pritom ostvarili 56,87 milijuna noćenja ili 0,8 posto više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:30