POLITIČKA POZADINA UBOJSTVA SRPSKOG PREMIJERA

Srpska policija ispituje Koštunicu zbog veze s atentatom na Đinđića

Istraga treba utvrditi je li Vojislav Koštunica bio politički pokrovitelj atentatora iz Crvenih beretki
 SIPA

ZAGREB - Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunic a bit će saslušan u istrazi o pobuni pripadnika Crvenih beretki Milorada Lukovića Legije, koja je prethodila ubojstvu Zorana Đinđića, najavio je beogradski Blic. Koštunicu su Đinđićevi suradnici Čeda Jovanović i Vladimir Popović Beba optuživali da je bio politički pokrovitelj ubojicama, no dosad nije saslušan o tome. Đinđić je ubijen na današnji dan 2003.

Lani u studenom odvjetnik Srđa Popović je u ime Đinđićeve obitelji podnio kaznene prijave protiv Koštunice, Legije i drugih zbog oružane pobune Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, jer se ta pobuna smatra uvodom u atentat na Đinđića i ključem za rasvjetljavanje pozadine ubojstva.

Pobuna Beretki

Iako su atentatori osuđeni na maksimalne kazne, prava pozadina nije rasvijetljena.

- Sve je tu. Tvrdim da postoje dokazi, samo ih sud treba izvesti - rekao je Srđa Popović u četvrtak u intervjuu NIN-u. Istaknuo je da ne postoji politička volja da se sasluša deset osoba, među kojima je Koštunica, tadašnji predsjednik Jugoslavije, a danas šef male opozicijske Demokratske stranke Srbije. Sutradan je objavljeno da će Koštunica ipak biti saslušan.

Legijine Crvene beretke izašle su na ulice s punim naoružanjem i s 20-ak oklopnjakaa blokirale autocestu kod Sava centra. Njihovi zahtjevi - smjena ministra policije i čelnika obavještajnih službi, donošenje zakona o suradnji s Haagom - bili su identični Koštuničinim, tvrdi Popović.

Ustvari su htjeli zaustaviti istragu organiziranog kriminala i suradnju s Haagom i zaustaviti promjene nakon rušenja Miloševića. Đinđić je tražio pomoć, ali je Koštunica odbio angažirati vojsku. Logično je da Koštunica bude saslušan zbog funkcije koju je imao, no to ne prejudicira njegovu odgovornost, tumači vijest analitičar Vladimir Vuletić. Miloš Vasić, autor knjige Atentat na Zorana, ne vjeruje da će Koštunica biti ispitan.

Čuvar Slobine baštine

Koštunicu naziva čuvarom Miloševićeve baštine, a za DSS kaže da mu je utjecaj veći od izbornih rezultata jer politički artikulira stavove Pravoslavne crkve, akademika i nacionalističkih intelektualaca.

Iako je i danas na vlasti Đinđićeva stranka, Vasić kaže da ne postoji interes da se doista istraži pozadina atentata, jer ga se sjete tek kad treba položiti vijenac o godišnjici, a miloševićevci su jači nego ikad.

Od pada Miloševića do presude za Đinđića

5. listopada 2000. srušen Milošević

28. lipnja 2001. Milošević izručen Haagu

9. studenoga 2001. početak petodnevne pobune Crvenih beretki

12. ožujka 2003. ubijen srbijanski premijer Zoran Đinđić

9. studenoga 2007. Milorad Luković Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni su na 40 godina zbog ubojstva Zorana Đinđića

9. studenoga 2010.: odvjetnik Srđa Popović u ime obitelji podnosi kaznenu prijavu protiv Koštunice, Legije i drugih zbog pobune Crvenih beretki

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:03