PORUKA IZ BEOGRADA

SRPSKI MINISTAR 'Kolinda se brutalno miješa u rad Haškog suda i komplicira odnose Srbije i Hrvatske'

Serbian nationalist politician Vojislav Seselj addresses supporters during an anti-government rally in Belgrade on November 15, 2014. Seselj is spearheading an anti-government rally but as he fights cancer and awaits judgement on war crimes charges, he is as beleaguered as his once formidable party. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC

BEOGRAD - Potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom (ICTY) Rasim Ljajić ocijenio je u nedjelju da se izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović "brutalno" miješa u rad ICTY-a zahtjevom glavnom tajniku UN-a da poduzme korake kako bi se haaški optuženik Vojislav Šešelj vratio u pritvor, te da komplicira odnose Srbije i Hrvatske.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Ljajić je rekao da Šešelj i nakon hrvatskih predsjedničkih izbora ostaje tema unutarnjih političkih debata, te da ni Srbija, od koje je traženo da se ogradi od Šešeljevih izjava, niti glavni tajnik UN-a nisu adresa za takve poruke.

"I jedna i druga su pogrešne adrese, što samo uvjerava da ovo nema veze ni s pravom niti s politikom, već samo s marketingom. Svatko zna da Ban Ki-moon o tome ne odlučuje, a još manje Srbija ... jedina prava adresa za njihove zahtjeve jest sudsko vijeće ICTY-a koje je donosilo sve ove odluke", rekao je Ljajić.

Po njegovoj ocjeni, "ovim se samo kompliciraju odnosi Srbije i Hrvatske".

Ljajić se zapitao i zašto se tolika važnost pridaje izjavama predsjednika "jedne izvanparlamentarne stranke", te poručio kako Srbija želi najbolje odnose s Hrvatskom i da ovakve izjave ne idu u prilog tim odnosima.

"Ovo što se sada radi nije korak u dobrom pravcu. Mi želimo normalizaciju naših odnosa i nismo učinili nijedan korak da se oni pogoršaju", prenijeli su beogradski elektronički mediji izjavu srbijanskog vicepremijera Ljajića.

Novoizabrana hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu zatražila je od njega da poduzme sve korake kako bi osigurao da se haaški optuženik Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Den Haagu te da se što prije donese presuda u njegovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:29