VOJNO-POLICIJSKA AKCIJA

SRPSKI MINISTAR 'Oluja nije prilika za slavlje progona vlastitih građana. Ne želimo dijeliti lekcije'

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Povodom 19 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" srpski ministar policije Nebojša Stefanović rekao je kako godišnjica 'Oluje' nije prilika za slavlje, piše B92.

- Ne želimo gledati u tuđe dvorište, ali svakako smatramo da ovo nije prilika da netko slavi progon svojih građana. Mi ne želimo dijeliti lekcije, ali je to svakako prilika da se ova poruka uputi i to je na nekim drugima da razmišljaju.'

- Mi moramo razmišljati o tom narodu kako da ih još bolje integriramo, kako da im osiguramo njihova prava na imovinu, povratak onima koji to žele, a onima koji su odlučili ovdje trajno se nastaniti, da osiguramo da imaju više posla i sve ono što imaju svi drugi građani Srbije - rekao je Stefanović.

Na misi zadušnici za žrtve Oluje prisustvovao i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta, koji je od međunarodne zajednice tražio da se Hrvatskoj zabrani obilježavanje Oluje.

- Naše koalicija je zatražila od međunarodne zajednice da traži od Hrvatske da ne slavi progon Srba, da se procesuiraju svi odgovorni za zločine protiv Srba, da se riješi pitanje nestalih i vrate oduzeta prava, kao i da se osiguraju uvjeti za održiv povratak protjeranih Srba - rekao je Linta dodajući da je s područja Hrvatske za vrijeme rata protjerano više od pola milijuna Srba.

- Od tog broja trenutno više od 300.000 živi u Srbiji, više desetina tisuća širom svijeta, a svega oko 50.000, uglavnom starijih ljudi, se vratilo na svoja ognjišta - kazao je.

- Protjerani Srbi, ali i Srbi povratnici se suočavaju s velikim brojem problema - pitanjem nestalih osoba, nije riješeno pitanje odštete obiteljima žrtava, sudski postupci dugo traju i visoki su troškovi parnica - rekao je Linta i dodao da u Hrvatskoj nema političke volje da se ekshumiraju posmrtni ostaci Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:27