44 IMENA

SRPSKI POPIS TRAŽENIH ZA RATNE ZLOČINE Među njima političari, civili i heroji s Trpinjske ceste

 Damjan Tadić / Goran Mehkek / Hanza Media

Na adrese desetak hrvatskih branitelja proteklih su dana poslane obavijesti koje potpisuje ministar branitelja Tomo Medved, a u kojem im se daje do znanja da se u Republici Srbiji protiv njih vodi postupak zbog optužbi za ratne zločine.

Vukovarski branitelj Tihomir Purda, koji je već prošao mukotrpni proces, tako je ponovno obaviješten da je Ministarstvo branitelja RH od srpskog Ministarstva pravosuđa “dobilo podatak da je Tužiteljstvo za ratne zločine protiv Vas pokrenulo postupak (međunarodna tjeralica)”.

Kućna adresa

“Također vas izvještavamo da Ministarstvo branitelja, zajedno s Ministarstvom pravosuđa, drugim nadležnim institucijama, odnosno Vladom RH poduzima sve korake da se ukine primjena spornih odredbi Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim se Republika Srbija samoinicijativno proglasila nadležnom za postupanje za ratne zločine na teritoriju bivše SFRJ”, stoji u obavijesti koju potpisuje ministar Medved.

Kako doznajemo, riječ je o 40 branitelja, uglavnom civila iz Borova Sela te heroja s Trpinjske ceste i četiri hrvatska aktualna i bivša političara koje se po optužnici Vojnog tužitelja u Beogradu iz 1992. tereti za ratne zločine. Prva četiri okrivljena su Vladimir Šeks, pokojni Ivan Vekić, bivši ministar unutarnjih poslova, Branimir Glavaš te Tomislav Merčep.

Prvookrivljeni je HDZ-ovac Vladimir Šeks koji je na dan podizanja optužnice, 10. kolovoza 1992., upravo postao potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku. Šeksu je na kućnu adresu također ovih dana stigla Medvedova obavijest, no riječ je o predmetu za koji on, kako nam je jučer rekao, zna više od dvadeset godina. Šeksa se, kao i ostalu trojicu s vrha popisa, tereti da su kao pripadnici političkog vrha izvršili “poticanje genocida” nad srpskim stanovništvom u Vukovaru te “razbijanje Jugoslavije”.

Saznanja szup-a

- Ja sam za tu optužnicu saznao takoreći odmah kada je podignuta, jer je tadašnja Služba za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) prikupila saznanja na tu temu. Što se četrdesetorice branitelja tiče, riječ je o vukovarskim braniteljima koji su nakon pada grada zarobljeni ili su se predali. Oni su po toj optužnici i osuđeni, njih pet je osuđeno na smrtnu kaznu, drugi na kazne zatvora od pet do petnaest godina, a tu je presudu potvrdio i Vrhovni vojni sud u Srbiji. No poslije su razmijenjeni - rekao nam je jučer Šeks. Za razliku od četrdesetorice branitelja, Šeks, Vekić, Glavaš i Merčep nisu osuđeni jer im sud nije htio suditi u odsutnosti.

Kaže kako je Ministarstvo pravde Srbije optužnicu reaktiviralo 2011. godine, te je tada pokušana dostava za tu četvorku. Glavašu je tada dostavljena u zatvor u Mostaru gdje se nalazio, Merčep ju je također primio, a Šeks ju je odbio potpisati.

Srbija je 2013. ponovno pokušala aktivirati tu optužnicu, kaže Šeks, te je beogradski Interpol od zagrebačkog zatražio da se Šeksu uzmu otisci prstiju i izjava o državljanstvu kao i da se naprave njegove svježe fotografije, no odlukom tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića hrvatska je policija odbila postupiti po tom nalogu, a optužnicu je odbio primiti i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Nisu sigurni ni kod kuće

Vijest je odjeknula među vukovarskim braniteljima, a Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara, kaže da mnogi strahuju od izručenja.

- Ako Interpol raspiše međunarodnu tjeralicu, naši branitelji ne samo da nisu sigurni na granici nego ni u svojim stanovima jer hrvatska policija mora postupiti po Interpolovom nalogu - kaže Šoljić, koji intenzivno radi na prikupljanju sve dokumentacije o tim predmetima.

Šeks ih pak umiruje i kaže da je nakon Interpolova kongresa u Dohi donesena uredba po kojoj Srbija ne može raspisati crvenu tjeralicu za nekim ako se ne složi zemlja iz koje traže osobu. Drugim riječima, bez hrvatskog pristanka Interpol ne može raspisati tjeralicu za hrvatskim braniteljima. Može se očekivati da će optužnica biti još, a Šeks kaže da je povjerenstvo čiji je član poslalo Srbiji zahtjev da Hrvatskoj dostave sve podatke o svim hrvatskim državljanima koji su u bilo kojoj fazi procesa za ratni zločin.

- S obzirom na tamošnju politiku, pitanje je hoće li nam to i poslati - kaže Šeks.

Odvjetnik Bajić tražio je da se Šeksa procesuira u Hrvatskoj

Vladimir Šeks otkriva kako je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sa srpskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem imao aranžman i dogovor da Srbija sve optužnice bivše JNA dostavi DORH-u koji će ih procesuirati. No s dolaskom Vučića i Nikolića na vlast u Srbiji, kaže Šeks, taj je aranžman propao.

- Bajić je Vukčevića tražio, daj mi slučaj Šeksa da procesuiram. Vukčević mu je rekao da ne može jer bi ga ‘oni četnici gore ubili’ da to napravi - otkriva Šeks, koji smatra da je propali aranžman sa Srbijom bio najbolje rješenje za ovakve predmete, “pa neka nam i sude, ali u Hrvatskoj”.

Tko je sve na popisu

1. Vladimir Šeks

2. Ivan Vekić

3. Branimir Glavaš

4. Tomislav Merčep

5. Jure Marušić, Borovo naselje

6. Martin Sablić, Borovo naselje

7. Mirko Nikolašević, Borovo naselje

8. Ante Vranjković, Borovo naselje

9 Pero Marić, Borovo naselje

10. Željko Leventić, Borovo naselje

11. Branko Solin, Vukovar

12. Mate Mandić, Vukovar

13. Zdravko Mlikotić, Borovo naselje

14. Mirko Milanović, Sotin

15. Ivan Banožić, Bapska

16. Erdovan Pršlje, Vukovar

17. Dražen Gažo, Vukovar

18. Vinko Leko, Borovo naselje

19. Mate Vulčik, Borovo naselje

20. Josip Lulić, Borovo naselje

21. Vlado Lulić, Borovo naselje

22. Željko Đukić, Borovo naselje

23. Marko Prgomet, Borovo naselje

24. Vinko Kolak, Borovo naselje

25. Anto Đapić, Vukovar

26. Rafo Alandžak, Vukovar

27. Franjo Neferanović, Privlaka

28. Mirko Mihaljević, Vukovar

29. Darko Mihaljević, Vukovar

30. Zdenko Čolak, Vukovar

31. Ante Damjanović, Vukovar

32. Ivica Matanović, Vukovar

33. Tomislav Josić, Borovo naselje

34. Miroslav Josić, Borovo naselje

35. Franjo Raguž, Vukovar

36. Ante Raspudić, Borovo naselje

37. Nikola Ćibarić, Borovo naselje

38. Željko Marić, Borovo naselje

39. Željko Šandor, Borovo naselje

40. Dragan Mikulić, Borovo naselje

41. Josip Gnezd, Borovo naselje

42. Franjo Vodopija, Borovo naselje

43. Ivan Friščić, Borovo naselje

44. Drago Kasalo, Borovo naselje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:14