LET PREKO KOSOVA

Srpski predsjednik Boris Tadić: Hrvatski vojnici, hvala vam na vožnji

Nakon što su prije dvije godine hrvatski vojnici čuvali Tadića, srpskog su predsjednika sada vozili helikopterom preko Kosova. Ovakve operacije provode i više puta tjedno
 CROPIX

ZAGREB - Zahvaljujem vam na vožnji, rekao je kratko predsjednik Srbije Boris Tadić tehničkom osoblju hrvatskoga transportnog helikoptera Mi-171 nakon što su ga uspješno prevezli od sela Raške do Peći za njegova nedavnog posjeta Kosovu.

KFOR-ova misija

Dva hrvatska helikoptera i 20 pripadnika Oružanih snaga razmješteni su na Kosovu u sklopu misije KFOR i jedna od njihovih zadaća je prevoženje VIP osoba.

Kako hrvatske snage na Kosovu imaju najveći i najpouzdaniji helikopter, koji je u sastavu HRZ-a završio na ime klirinškog duga Rusije, on je izrazito pogodan za prevoženje visokih državnih delegacija.

Pukovnik Michael Križanec, zapovjednik sadašnjega hrvatskog kontingenta na Kosovu, otkriva kako se Tadić u helikopter ukrcao u selu Raška, oko 10 km od graničnog prijelaza Jarinje, te je prevezen do 110 kilometara zračnom linijom udaljene Peći. Sam let trajao je 35 minuta u jednom i isto toliko u drugom smjeru.

Tijekom vožnje nije bilo komunikacije između posade i putnika u helikopteru. Samo se nakon završetka leta predsjednik Tadić zahvalio hrvatskim tehničarima na prijevozu jer oni ispraćaju putnike iz helikoptera, a piloti ostaju u svojoj kabini.

Tijekom dosadašnjeg mandata na Kosovu hrvatskim helikopterima prevezen je niz političkih i vojnih dužnosnika. Takve operacije hrvatski piloti provode i više puta tjedno.

Stalna suradnja

Pukovnik Križanac napominje da su do sada prevozili čelnike Kosova, premijera Češke, predstavnike MORH-a, njemačke parlamentarce, predstavnike Vojnog savjeta NATO-a itd.

Ovo nije prvi put da se pripadnici hrvatskih snaga brinu za srpskoga predsjednika. Prije nekoliko godina Tadića su u Kosovskoj Mitrovici osiguravali do zuba naoružani pripadnici hrvatske policije. Objavljene fotografije onomad su podigle veliku medijsku prašinu u Srbiji. Ovaj put čak su i srpski tabloidi hladno izvijestili o Tadićevu letu u hrvatskom helikopteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:42