UPOZORENJE IZ BEOGRADA

Srpski tužitelj za ratne zločine: Zakon o ništetnosti loše će utjecati na regionalnu suradnju. Taj zakon štiti ratne zločince

To bi značilo da je pravosuđe ustuknulo jer je politika jača i to je veoma loša poruka, poručio je Vladimir Vukčević
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Usvajanje zakona kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat , a kojeg je hrvatska Vlada uputila Saboru, loše će utjecati na regionalnu suradnju - izjavio je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević za subotnje izdanje beogradskih Večernjih novosti.

Istaknuo i kako bi usvajanje takvog zakona regionalna suradnja, samo jednom političkom odlukom, bila vraćena na početak.

- Pravosuđe bi ustuknulo jer je politika jača i to je veoma loša poruka - objasnio je Vukčević.

Ističe kako će tim potezom ratni zločinci 'opet trljati ruke jer su sigurni unutar granica svojih novostvorenih država' .

- Nedopustivo je da u Hrvatskoj načelo nekažnjivosti pobijedi načelo pravde. To je civilizacijski nedopustivo ma koliko bila u toku predizborna kampanja - rekao je Vukčević.

Osvrnuo se i na nedavnu optužnicu srbijanskog tužiteljstva protiv hrvatskih dužnosnika i branitelja zbog navodnog zločina u Vukovaru. Vukčević navodi kako je predmet 'Šeks i ostali' razmatran na sastanku izaslanstva srbijanskog i hrvatskog pravosuđa u Zagrebu .

- Dogovorili smo se tada da ćemo sve predmete iz razdoblja vojnog pravosuđa 'pročešljati' i vratiti u okvire Sporazuma o ustupanju dokaza iz 2006. godine. Europski pravni standardi propisuju univerzalnu nadležnost i naš Zakon o suđenjima za ratne zločine to je i usvojio - izjavio je srbijanski tužitelj za ratne zločine.

Podsjetimo, hrvatska je Vlada u četvrtak u saborsku proceduru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:51