MEĐUSOBNE OPTUŽBE

SRPSKO NARODNO VIJEĆE I NOVOSTI UZVRATILI ŽELJKI MARIĆ 'Njezin cilj je raspirivanje požara nacionalne mržnje, ta žena ima tri opsesije'

Željka Markić
 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Srpsko narodno vijeće i tjednik Novosti odbacili su optužbe koje je na njihov račun u pismu premijeru iznijela čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić te ocijenili da je njezin cilj raspirivanje "požara nacionalne mržnje" zbog kojeg redakciji Novosti stižu opasne prijetnje.

Glavni tajnik SNV-a Saša Milošević kazao je u kratkoj izjavi Hini da "Željka Markić i njena udruga imaju tri opsesije: ukinuti prava žena i 'drugačijih', rehabilitirati postupke NDH i osporiti Srbe i njihove institucije".

Glavni urednik Novosti Nikola Bajto osvrnuo se u svom odgovoru na tumačenje naslovnice Novosti od 4. kolovoza ove godine, na kojoj je objavljen naslov "Lijepa naša lijepo gori", te kazao da se ona odnosila na izvještaj o više od 20.000 različitih objekata koji su, prema podacima UN-a, uništeni i spaljeni 1995. godine tokom i nakon operacije "Oluja".

To je istina za koju smatramo da na nju vrijedi podsjećati svake godine kada se slavi "Oluja", kao što treba podsjećati da je tada život izgubilo na stotine srpskih civila, odreda ostarjelih i nemoćnih ljudi, a da za većinu tih zločina, među njima i za one najsvirepije, ni do danas nemamo pravomoćnih presuda, ističe Bajto.

Tu naslovnicu "nacionalistički piromani sada koriste kako bi uspalili šovinističke horde", istaknuo je u tekstu odgovora Nikola Bajto uz napomenu da se u hrvatskoj javnosti upućuju prijetnje u kojima se traži da se ljude iz Novosti strpa u zatvor, "nabije na kolac i zapali", te da se "baci bomba na redakciju". "Dobili smo i izravnu prijetnju da ćemo uskoro letjeti u zrak, potpisanu ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'", odgovara Bajto.

Naši čitatelji, kao i velika većina kolega i stručne javnosti prepoznaju i cijene Novosti kao dosljedno antinacionalistički list koji izrazito kritički piše o svakom nacionalizmu, pa tako i o hrvatskom i o srpskom nacionalizmu, dolazio on iz Hrvatske, Srbije ili Republike Srpske, ističe glavni urednik tjednika SNV-a.

"Hrvati, Željka Markić vas laže. Novosti ne potiču netoleranciju i mržnju prema Hrvatima. Željka Markić potiče netoleranciju, ne samo prema Srbima, nego i prema Hrvatima, prema svima koje vidi kao društvenu manjinu", odgovara glavni urednik Bajto i zaključuje: "Željka Markić hrvatskim društvom širi otrov. Novosti su protuotrov".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:12