ILEGALNA GRADNJA

‘Srušit će nam kuću, a nemamo kamo. Imam troje djece, nezaposlena sam...‘

Državni inspektorat naložio je rušenje kuća na poljoprivrednom zemljištu u predgrađu Pule

Rušenje kuće (ilustracija), Jasna Obić 

 Goran Šebelić/Cropix

Prava drama drugog dana rušenja ilegalnih kuća i vikendica u Istri. Državni inspektorat naložio je rušenje kuća na poljoprivrednom zemljištu u predgrađu Pule gdje žive obitelji s malenom djecom. Vlasnici su očajni i ne znaju gdje će se smjestiti ako im sruše dom, iako su svjesni da su zidali ilegalno i da će to kad tad doći na naplatu.

- Jučer su tu bili državni inspektori i kazali su mi da će odgoditi rušenje kuće, a danas su rekli da će doći. Ali još ih nema. Bojim se što će biti kada svi vi novinari odete. Ja sada ne zna ni kako, ni što da radim, i što me čeka. Ne znam kamo ću. Tu živim sa svoje tri kćeri, nezaposlena sam. Samo starija kći radi. Prije smo živjele u gradskom stanu, a sada smo već pet-šest mjeseci tu, kaže nam Jasna Obić koja je nelegalnu kuću gradila sa suprugom.

image

Jasna Obić, majka troje djece, čeka na rušenje kuće

Goran Sebelic/Cropix

No, oni su rješenje o uklanjanju dobili još početkom 2018. godine, nakon čega su jedino zatražili da se zemljište na kojem su gradili prenamijeni iz poljoprivrednog u građevinsko. Ni sama ne zna jesu li ili nisu predali zahtjev za legalizaciju. Nema taj papir, a kako su kuću gradili prije pet godina, i sama je svjesna da objekt ne mogu legalizirati.

- Bio je kod nas gradonačelnik Pule Filip Zoričić i on je obećao da će nas smjestiti negdje. No, taj će smještaj biti na mjesec dana. A kamo ću onda? Imam dvije malodobne kćerke od 15 i 12 godina i stariju kćer od 20 godina. Rješenje da će doći ovaj tjedan rušiti dobila sam prošle srijede od Državnog inspektorata u Zagrebu, a obavijest su mi dali inspektori iz Pazina u petak. Tada sam saznala da će krenuti rušenje. Mi smo svjesni da idemo protuzakonito, ali smo tražili rješenje jer znamo da su neki tako pokušali i uspjeli. Rupa u zakonu postoji. Mi nismo htjeli krasti od države. Nismo htjeli ničije i mi bismo platili, kaže nam dalje dok je zovu prijatelji koji joj nude smještaj.

image

Jasna Obić, majka troje djece, prije rušenja kuće

Goran Sebelic/Cropix

Što i kako dalje ne zna ni Miroslav Marković koji živi u ilegalnoj kući sa suprugom i dvoje male djece 200-tinjak metara dalje.

- Ne znam gdje ćemo, ni što će biti s nama. To mi je sve što imam i nije to tako lako napustiti. Na ovoj kući smo ja i supruga s djecom prijavljeni, kuća je ucrtana i ima kućni broj, veli nam Marković. Pitamo ga kako je to moguće ako je kuća ilegalna.

- Tako su napravili i svi ostali. Pitajte i druge kako su to napravili. To je stvar koju su svi napravili. Dobiješ kućni broj i prijaviš se na adresu, kaže nam Marković koji je rješenje o rušenju dobio u veljači. Čeka da inspektori dođu jer se na rješenje žalio, odnosno podnio je upravnu tužbu jer je za nelegalnu kuću predao zahtjev za legalizaciju. A kuću je izgradio 2018. godine, dakle nakon rokova za legalizaciju.

image

Miroslav Marković ispred svoje kuće

Goran Sebelic/Cropix

- Ovdje živimo od prosinca. Za sada nisam našao drugi smještaj i vidjet ću što će se dogoditi. Mogu tražiti sada stan, ali možemo naći samo do svibnja kada svi počinju iznajmljivati apartmane turistima. I svi te prvo pitaju imaš li djecu. A na ilegalnu gradnju sam se odlučio jer su to radili svi. Kad mogu svi, zašto ne bih i ja. Ali čitava je ova ulica legalizirana. Kome ja smetam? Ja sam zadnji u ulici. Svi smo napravili ulicu, rasvjetu, ističe Marković koji je prije toga s obitelji živio na Velom Vrhu. Ako mu sruše kuću, veli da seli iz Hrvatske.

- Pokupit ću ženu i djecu i idemo u Njemačku. Prije sam radio u Sloveniji kao vozač i mislio sam da će tu biti bolje. Ali nije. Razočaran sam, priznaje nam Marković.

image

Miroslav Marković s papirima ispred svoje kuće

Goran Sebelic/Cropix

I ostali žitelji ovog naselja koje je na granici Općine Ližnjan i Grada Pule su razočarani. No, mnogi nisu čekali da im država naplati rušenje, već su počeli samo s demoliranjem svojih ilegalnih kuća na poljima.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić kazao nam je da je žitelje tog naselja posjetio prije dva dana te da je majci s troje djece ponudio smještaj.

- Radi se o desetak žitelja tog područja koje je na rubnom području Pule i Ližnjana. Otišao sam i razgovarao s njima da vidim koje su njihove mogućnosti. Ostali su mi rekli da imaju alternativni smještaj, kazao nam je kratko pulski gradonačelnik.

image
Goran Sebelic/Cropix

Inače, riječ je o velikoj akciji rušenja bespravne gradnje u Istri koju je konačno nakon dosta vremena pokrenuo Državni inspektorat nakon mnogobrojnih medijskih apela, ali i apela lokalne politike. Od ovog tjedna počelo je rušenje 14 objekata na Rovinjštini, Puljštini te u Umagu. No, s obzirom na to da u Istri ima na tisuće ilegalnih vikendica uz more, većinom stranih državljana, nitko nije očekivao da će se već drugog dana akcije na meti bagera naći ilegalne kuće koje su nekome i dom.

image
Goran Sebelic/Cropix

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić kazao je da se pazilo na sve detalje kada je u pitanju rušenje vikendica i kuća koje predstavljaju nečiji dom.

- Uz naše provjere zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova, kod nijednog od objekata, koji je predviđen za uklanjanje, vlasnici nemaju isključivo jednu adresu, nego su ti ljudi prijavljeni na dvije ili više adresa. Sve smo poštivali i znate koje su procedure ako su u pitanju malodobna djeca. Mi već imamo iskustva s rušenjem takvih objekata. Kako će tko reagirati, to vam ne mogu reći. Ali ja se uvijek borim za razumno rješenje, kazao je Mikulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:34