STIGLA OBAVIJEST

SRUUK poslao prvi SMS upozorenja stanovnicima kojima prijete poplave: ‘Slijedite ove upute!‘

SRUUK je prve probne poruke počeo slati 3. lipnja, a svi bi korisnici mobilnih uređaja u Hrvatskoj godišnje trebali dobiti barem jednu njegovu poruku

SRUUK-ova poruka koju su dobili neki članovi Facebook grupe ”Naš Brdovec”

 /Cropix/naš Brdovec/facebook

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) u petak najavilo da će Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) službeno s radom početi u subotu, 5. kolovoza, nekoliko članova Facebook grupe "Naš Brdovec" objavilo je u petak u večernjim satima da im je SRUUK poslao poruku u kojoj stoji da "postoji mogućnost poplavljivanja nižih područja općine Brdovec uz Savu". Poruka sadržava i poveznicu koja vodi do internetske stranice Ravnateljstva civilne zaštite s uputama za ponašanje u slučaju poplave.

image

SRUUK-ova poruka koju su dobili neki članovi Facebook grupe "Naš Brdovec"

NaŠ Brdovec/facebook/

SRUUK je sustav putem kojeg će građani na svoje mobilne telefone putem SMS poruke i Cell Broadcasta (CB) dobivati upozorenja o vremenskim nepogodama, požarima, poplavama, terorističkom djelovanju ili vojnom napadu.

U MUP-u ističu da je sustav 100 posto spreman za primjenu no i dalje je moguće da zbog rasporeda baznih stanica teleoperatera ili nedostatka signala korisnici na nekim područjima ne dobiju SMS poruku upozorenja.

SRUUK je prve probne poruke počeo slati 3. lipnja 2023. godine, a svi bi korisnici mobilnih uređaja trebali minimalno jednom godišnje dobiti SRUUK-ovu poruku kako bi se doznalo je li sustav funkcionalan.

U slučaju potrebe, putem SRUUK sustava slati će se i SMS i CB poruke kako bi bilo sigurno da će što veći broj korisnika mobilnih uređaja u pogođenim područjima najbrže biti obavješteni o mogućoj ugrozi.

U subotu na snagu stupa i Pravilnik ranog upozoravanja stanovništva kojim je točno precizirano tko i u kojem trenutku donosi odluku o slanju poruke i njenom sadržaju koja se potom šalje sustavu Civilne zaštite koja ga onda distribuira putem SRUUK-a.

Upozorenje o ugrozi od poplave donosi glavni rukovoditelj obrana o poplava, u slučaju požara velikih razmjera odluku donosi glavni vatrogasni zapovjednik, u slučaju vremenskih nepogoda za slanje poruke odgovoran je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda, u slučaju terorističkih djelovanja ili drugih sigurnosnih ugroza nadležan je glavni ravnatelj policije. U slučaju pak vojnog djelovanja o slanju poruke odlučuje operativno središte Glavnog stožera Oružanih snaga.

Poruke će se slati samo korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području određene nepogode. U MUP-u tvrde kako nije moguće da u slučaju ugroze na području Karlovca poruku upozorenja dobiju stanovnici Osijeka.

Poruke će dobivati svi domaći i strani korisnici mobilnih uređaja neovisno o operateru.

Svaki od tri mobilna operatera u Hrvatskoj jednoj sekundi može isporučiti najviše 200 SMS poruka. Procjenjuje se da bi oko 1,1 milijun korisnika u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji poruke dobilo oko 45 minuta od slanja.

Najteže će biti procijeniti kada poslati poruku o nevremenu. Primjerice onom koje je prošli mjesec poharalo Zagreb i Slavoniju. Naime, neće svaki crveni alarm koji oglasi DHMZ biti razlog za slanje poruke. No, procjenjuje se kako bi za područje Zagreba poruka bila odaslana sat vremena prije pretpostavljenog dolaska nevremena a za primjerice Split nekih pola sata ranije.

Nakon što Google i Apple u uređaje implementiraju mogućnost primanja CB poruka u MUP-u očekuju kako bi od jeseni oko 60 posto mobilnih uređaja u Hrvatskoj moglo primati notifikacije kojom se korisnici upozoravaju na neku vrstu ugroze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:08