KONAČAN PAD

SSSH pred raspadom: Ana Knežević dala ostavku

Zagreb, 021009.Radnicki Dom.Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) predstavit ce na konferenciji za novinare sindikalnu kosaricu za rujan ove godine i usporedbu cijena u Hrvatskoj sa susjednim zemljama.Na slici: predsjednica SSSH-a Ana Knezevic.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske kao najveća hrvatska sindikalna središnjica sa 164.000 članova pred raspadom je. Smijenjena je čelnica SSSH Ana Knežević, a sedam najvećih sindikata najavljuje izlazak iz središnjice.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Vijeća SSSH dosadašnja predsjednica Ana Knežević razriješena je dužnosti, a za vršitelja dužnosti predsjednika do održavanja Kongresa imenovan je Mladen Novosel, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske. Uz to što je u posljednjih šest godina izgubila oko 50.000 članova, najveću sindikalnu središnjicu već neko vrijeme opterećuju i financijski problemi i neslaganje pojedinih granskih sindikata. Tako je sedam Savezovih sindikata - trgovine, turizma, metalaca, poljoprivrede, kemije i nemetala, prehrambene i duhanske industrije, graditeljstva i komunalnih djelatnosti, odmah najavilo da izlaze iz SSSH. Spomenutih sedam sindikata okuplja 88 posto ukupnog članstva pa najavljuju da će nakon izlaska formirati novu sindikalnu središnjicu koja će zamijeniti SSSH.

- Želimo novu središnjicu koja neće biti opterećena financijskim dubiozama - pojasnio je predsjednik Samostalnog sindikata turizma Eduard Andrić.

U isto vrijeme, Ana Knežević poslala je priopćenje u kojem objavljuje da podnosi neopozivu ostavku na dužnost predsjednice SSSH. Knežević je pritom optužila "pojedine predsjednike udruženih sindikata za demontažu i egzekuciju SSSH”. Tvrdi da su čelnici sindikata koji osnivaju novu središnjicu već donijeli odluku o pokretanju stečaja nad Savezom te su se odrekli odgovornosti za 95 zaposlenih i postojeće dugove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:03