KRIZNA SITUACIJA

SSSH Vladi predložio mjere za zaštitu radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) predložio je Vladi mjere za zaštitu radnika jer su, unatoč dosadašnjim mjerama za ublažavanje posljedica krize uzrokovane koronavirusom, sve izloženiji otpuštanju, neisplati ili smanjivanju plaća, ali i opasnosti od zaraze dok rade.

Kada je riječ o provedbi potpore za očuvanje radnih mjesta, SSSH navodi da već danima zaprima masovne pritužbe radnika da im poslodavci "kradu novac" jer im državne potpore uopće ne isplaćuju ili ih isplaćuju samo djelomično, a plaću svode samo na potporu ili dio potpore.

Sindikat tvrdi da su radnici sve izloženiji otpuštanju i neisplati plaća čak i kada poslodavci za njih uzimaju potpore, a zbog slabe zaštite dok rade izloženi su opasnosti od zaraze.

"Već viđeno, jer hrvatski poslodavci, uz časne iznimke, ni u prošlosti nisu ničim opravdali da zaslužuju sredstva poreznih obveznika, a u ovim teškim vremenima posebno su razvili sposobnost lova u mutnom“, kaže SSSH u priopćenju.

Hrvatsku udrugu poslodavaca i druge lobističke poslodavačke skupine pritom proziva da i dalje "agresivno traže sve za sebe: otpis svega, svima, odmah".

SSSH je stoga uoči donošenja drugog paketa pomoći zatražio od Vlade da Hrvatski zavod za zapošljavanje potpore radnicima čiji poslodavci rade isplaćuju izravno na njihove račune, što je jedini način zaustavljanja poslodavaca u masovnoj krađi javnog novca.

Traže i da se radnicima isplati potpora na njihov račun kad je poslodavac zatvoren odlukom nadležnog tijela i kad poslodavac radi ali ima pad prihoda.

Uz ostalo traže i zaštitu stranih radnika koji rade u Hrvatskoj putem kvote i dozvola za boravak i rad, a zbog nepoznavanja jezika i pravnog sustava posebno su izloženi kršenju njihovih radničkih prava.

Mnogi od njih ovih dana zakonito ili nezakonito ostaju bez posla, što u njihovom slučaju često znači i ostanak bez prihoda, smještaja i zdravstvenog osiguranja u situaciji u kojoj ne mogu napustiti državu.

SSSH traži i hitno poboljšanje uvjeta karantene vozačima u domaćem i međunarodnom prijevozu roba, te obustavu isplate dobiti i dividende dioničarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 19:46