NOVI MAKSIMIR

Stadion od 60 milijuna €: Pitali smo kandidate za gradonačelnika što misle o prijedlogu Dinama

Riječ je o prijedlogu stadiona s 34.000 mjesta, uz velike parking zone, fan shop i klupski muzej. Sva su mjesta sjedeća i natkrivena
Novi Maksimir mogao bi biti domaćin finala europskih kupova i Uefina Superkupa

Dinamo je danas prvi put predstavio ideju kako bi trebao izgledati novi stadion u Maksimiru koji bi bio posve natkriven i kapaciteta 34.000 gledatelja, a stajao bi oko 60 milijuna eura, što je za objekte četvrte Uefine kategorije povoljna cijena. Vizuale je napravio arhitekt Otto Barić s partnerima iz tvrtke Polymachine.

Riječ je o prijedlogu stadiona s 34.000 mjesta, uz velike parking kapacitete - 300 VIP i 30 VVIP mjesta, kao i mjesta za novinare i gledateljstvo. Sva su mjesta sjedeća i natkrivena, a predviđeni su i fan shop, klupski muzej te dodatni komercijalni sadržaji na tribini sjever.

Fifine preporuke

Planira se i moderni hospitality te vrhunski opremljen medijski kompleks. Od svečanih loža, tu je 2000 VVIP mjesta na zapadu i 1000 VVIP mjesta na istoku, a iza istočne tribine zamišljen je kamp Dinamove nogometne škole. Tribina za navijače gostiju bila bi na južnom dijelu.

Novi bi stadion bio usklađen s Uefinim i Fifinim preporukama, a zacrtana je i gradnja objekata za osobe s invaliditetom. Klub bi sudjelovao u gradnji novog stadiona s ulagačima i strateškim partnerom Gradom Zagrebom koji je vlasnik postojećeg objekta, a Dinamo bi za taj novi stadion tražio pravo građenja na zemljištu koje je bilo njegovo do 1992. godine. Procjenjuje se da bi gradnja trajala, uključujući projektiranje, tri godine, a s obzirom na četiri Uefine "zvjezdice", novi Maksimir mogao bi biti domaćin finala europskih kupova i Uefina Superkupa.

Arhitekt Barić kaže kako je Dinamu i njemu bio cilj da budućem novom gradonačelniku u pozitivnom smislu bace rukavicu i predstave idejno rješenje koje ne mora biti konačno.

- Ovo rješenje predstavlja sve što Dinamu treba, postavljeno je u realnoj veličini na mjestu sadašnjeg stadiona, ali pokazuje samo jednu od mogućnosti i jasno je da će Grad raspisati natječaj. Cijena je realna, od 1500 do 2000 eura po sjedalici, a ova ideja je posve originalna. O modelima financiranja treba razgovarati s budućim gradonačelnikom - rekao je Barić.

Grad zemljište, Dinamo stadion

Ovaj model, u kojem bi Grad osigurao zemljište, a Dinamo ulagao u stadion, sviđa se i kandidatima za gradonačelnika. Tomislav Tomašević kaže da je to bila i njihova ideja, ali za koju je preduvjet da se mijenja postojeći model upravljanja, odnosno da se u strukturama kluba bira po načelu jedan čovjek - jedan glas.

- To bi bio uvjet za dodjelu prava građenja ili dugoročne koncesije Dinamu kako bi sami mogli iz svojih prihoda dovršiti stadion. Grad bi se tako oslobodio obveze dovršetka "obnove" od 50 do 100 milijuna eura te troška redovnog održavanja, čime ostaje prostor za financiranje drugih sportskih objekata. Postojeći stadion bi se rušio i na istome mjestu gradio bi se novi što je, nažalost, jeftinije od završetka postojećeg stadiona - objašnjava Tomašević.

Kandidat SDP-a Joško Klisović kaže da je to i njegov prijedlog.

- Dosad smo ulupali oko 800 milijuna kuna u stari stadion, a nismo dobili ništa. Zato je puno bolje rješenje sagraditi novi stadion. Cijena je prihvatljiva, sigurno će biti još arhitektonskih prijedloga i vjerujem da će se izabrati najbolji, iako i ovo jako lijepo izgleda. Moderni stadion zaslužuju građani i dinamovci, a važan element je i novo upravljanje klubom - kaže Klisović.

HDZ-ov Davor Filipović kaže da od početka kampanje zastupa ideju da Dinamo treba novi, moderni i europski stadion. - Stadion se treba graditi u partnerskom odnosu između Dinama, HNS-a i Grada - poručio je Filipović.

Vesna Škare Ožbolt podržava ideju te kaže kako je to na tragu onoga što i ona predlaže, a više o tome će reći u ponedjeljak. Ona bi Dinamu dala pravo građenja na 99 godina.

Optimalan kapacitet

I Miroslav Škoro podržava gradnju novog stadiona u Maksimiru te smatra da Grad treba biti partner u gradnji novog doma Dinamu i reprezentaciji.

- Nemam ništa protiv ideje Otta Barića i svakako treba uključiti struku i sve relevantne čimbenike vezano uz optimalan kapacitet stadiona i primjeren trošak gradnje. Grad treba Dinamu dati parcelu uz uvjet roka gradnje stadiona od tri godine - kaže Škoro. V.d. gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević rekla je da će Grad 23. travnja raspisati natječaj za idejno rješenje novog stadiona, u sklopu kojeg će se rušiti i istočna tribina jer je nesigurna. te kako će sve ideje, pa i ova, biti dobrodošle. - Mi ćemo uključiti građane kroz online referendum i oni će odlučiti koji je model najbolji, odnosno na koji će se način financirati gradnja: hoće li to financirati Grad, Dinamo ili zajednički, hoće li biti koncesija - poručila je Pavičić Vukičević.

Zvonimir Troskot iz Mosta također podržava ideju. On bi Dinamu dao koncesiju na 30 godina, ali naglašava da je preduvjet za to transparentno upravljanje klubom. - Nije normalno da je ista osoba voditeljica računovodstva, koja onda koristi svoju tvrtku za reviziju, a ujedno je i članica Skupštine - kaže Troskot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 12:39