RUGLO NA KRAJU GRADA

Stadionski Frankenstein u Maksimiru ostao je, srećom, samo ideja, a u novi projekt uključit će se i Uefa

Ako je ideja o krpanju i preslagivanju maksimirskih tribina bila na stolu, ona je u ponedjeljak i službeno završila u košu

Maksimirski stadion

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Na marginama razgovora o borbi za vlast u Dinamu, vođenog prije desetak dana, jedan od izvora otkrio je potpisniku ovih redaka da se daleko od očiju javnosti vode i razgovori o stadionu.

"Postoje mišljenja statičara da bi istočna tribina nakon određenih zahvata ipak mogla dobiti zelenu naljepnicu. Te intervencije ne bi bile preskupe. Budući da je sjeverna tribina složena po principu Lego kockica, gornju etažu dalo bi se spustiti na razinu terena i sve zajedno uokviriti krovom", slušao sam i u mislima vizualizirao izgled novog stadionskog Frankensteina.

Ako je ideja o krpanju i preslagivanju maksimirskih tribina bila na stolu, ona je u ponedjeljak i službeno završila u košu nakon Vladine objave da kreće u projekt gradnje novog stadiona u Zagrebu. Javna je tajna da je Zvonimir Boban, kao desna ruka Aleksandra Čeferina, snažno lobirao za taj projekt. Ne samo na zadnjoj sjednici Uefina Izvršnog odbora na Hvaru krajem rujna.

Za osvjetljavanje šireg konteksta nije nevažno znati da se 55-godišnji Slovenac na čelu Uefe sljedeće godine sprema krenuti po treći predsjednički mandat. Uz to što mu je Hrvatska drag susjed, šef Uefe ima kuću na Hvaru, gdje godinama ljetuje, Hrvatski nogometni savez mu je partner i lojalan saveznik. I ne samo HNS, jer Čeferin je zacementirao podršku niza "malih saveza" u onom trenutku kada je ustao u zaštitu interesa velike većine klubova, a protiv elitizma Superlige. U idućem mandatu očito planira izgraditi i svoj predsjednički "legacy" - jedan od načina je investiranje u infrastrukturu diljem nogometne provincije.

Potrebno je samo izraditi projekte i aplicirati za sredstva. Uefa je spremna novčano pomoći, ne samo u izgradnji novog HNS-ova kampa ili novog stadiona, nego i na drugim adresama. Evo, za ilustraciju, kada se bude gradio krov na tribinama Rujevice ili se bude išlo u obnovu Poljuda i slično - otkrio je Marijan Kustić novinarima tijekom druženja nakon prijateljske utakmice.

Tom zgodom u Šestinama doznali smo da HNS-ov predsjednik naglasak u sljedećem razdoblju planira staviti na kamp Saveza. Već duže vrijeme Kustić s gradskim vlastima razmatra mogućnost da se HNS skrasi u Zagrebellu, zaokruženom nogometnom kompleksu u Veslačkoj ulici, ali prepreka su neriješeni imovinskopravni odnosi Grada i Dražena Medića, predsjednika NK Zagreb. Prema našem izvoru, Medić potražuje gotovo 35 milijuna kuna na ime vlastitih investicija u kamp, što gradonačelnik Tomislav Tomašević ne namjerava platiti.

Kustić je otkrio da je spreman pričekati gradske oce da raspetljaju čvor do kraja godine. U suprotnom, okrenut će se opciji gradnje novog kampa, zbog čega je nedavno boravio u Staroj Pazovi i iz prve ruke proučio izgled, kapacitete i troškove gradnje kampa srpskog nogometnog saveza. Više je gradova već ponudilo HNS-u terene za novi kamp, otkriva Kustić, a najveći interes pritom je pokazala Velika Gorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:33