SUKOB INTERESA

Stampedo na povjerenstvo: 4000 dužnosnika mora predati imovinske kartice do 31. siječnja

Imovinske kartice podnijet će i najmanje 1500 državnih dužnosnika koji to dosad nisu morali...

Nataša Novaković

 Dragan Matic/Cropix

Do kraja siječnja svoje imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prvi put će podnijeti najmanje 1500 državnih dužnosnika koji dosad to nisu morali činiti niti su bili pod povećalom toga tijela. Uz to, do kraja siječnja svoje imovinske kartice mora podnijeti i oko 2400 dosadašnjih državnih dužnosnika koji ih dosad nisu imali obavezu podnositi svake godine već su to činili na početku i na isteku mandata, a tijekom mandata samo iznimno, ako su im se imovinske prilike značajnije primijenile. Povjerenstvo bi, dakle, ovaj mjesec trebalo stići ukupno 4000 imovinskih kartica koje se popunjavaju elektroničkim putem, preko linka kojeg svaki dužnosnik dobije na svoje ime.

Naime, 25. prosinca 2021., točno na Božić, na snagu je stupio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) kojim se značajno proširio popis državnih dužnosnika čiju će imovinske prilike Povjerenstvo nadzirati.

Oko 1200 državnih i lokalnih tijela, državnih tvrtki, komunalnih društava, ustanova, agencija, zaklada, lučkih uprava i drugih tijela čiji čelnici po novom Zakonu moraju podnositi imovinske kartice umjesto božićne čestitke dobilo je obavijest Povjerenstva. U tim ih se obavijestima informira da su njihovi čelnici postali obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te traži da Povjerenstvu dostave svoja imena i kontakte kako bi im to tijelo otvorilo "korisnički račun", link preko kojeg će popuniti svoju imovinsku karticu.

Iako je do isteka zakonskog roka za popunu imovinskih kratica preostalo tek osam radnih dana, u Povjerenstvu nam kažu da još nemaju ni imena znatnog dijela novih dužnosnika jer im ih tijela od kojih su ih zatražili još nisu dostavila. Vlada, Sabor i predsjednik države imaju obavezu u roku od 30 dana od stupanja na snagu novog zakona dostaviti Povjerenstvu popis onih dužnosnika koje oni imenuju, ali premda taj rok istječe 25 siječnja, Povjerenstvo ni te popise nije dobilo.

Na koga se odnosi zakon

U Povjerenstvu zato kažu kako ne vjeruju da će svi oni koji su temeljem novog zakona prvi put obavezni podnositi imovinske kartice to stići učiniti do propisanog zakonskog roka 31. siječnja, jer neki od njih vjerojatno još i ne znaju da to moraju učiniti. Ističu i da ih ne bi iznenadilo da broj novih dužnosnika na koje se proširio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa u konačnici bude i veći od 1500.

Pod nadzor Povjerenstva za sukob interesa prema novom Zakonu dolaze predsjednici i članovi uprava svih 47 poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kao i uprave tvrtki kojima su državna poduzeća osnivači. Pod povećalo Povjerenstva prvi put dolaze predsjednici i članovi trgovačkih društava u većinskom vlasništvu 556 općina, gradova i županija, kao i tvrtki koje su ona osnovala, ravnatelji i zamjenici ravnatelja svih državnih agencija, predsjednik i članovi Uprave HBOR-a, Fine, direktor Fonda za obnovu Zagreba, ravnatelji zaklada čiji su osnivači država i jedinice lokalne samouprave, predsjednici i članovi 32 lučke uprave, ravnatelji 21 županijskog ureda za ceste ili ravnatelji 21 zavoda za prostorno uređenje...Zahvaljujući novom zakonu imovinske su kartice dužni podnijeti i ravnatelji svih državnih, županijskih i gradskih bolnica. Upravo ravnatelji bolnica, kako doznajemo u Povjerenstvu, od početka ove godine učestalo od toga tijela traže mišljenja o tome koje sve funkcije, uz ravnateljsku, smiju po zakonu obnašati i koja primanja uz ravnateljsku plaću smiju imati...

Sve drugo na čekanju

- Tijekom ovog mjeseca Povjerenstvo se ne stiže baviti ničim nego davanjem mišljenja na brojna pitanja novih obveznika Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a tjedno ih rješavamo oko 20 - kazao nam je izvor iz Povjerenstva.

Dosad je Povjerenstvo nadziralo imovinu i sukob interesa oko 2400 dužnosnika, od kojih 1400 aktivnih i 1000 pasivnih (onih kojima je istekao mandat, ali su godinu dana od isteka dužnosti bili pod nadzorom Povjerenstva). Kako po novom zakonu broj dužnosnika raste na 4000, pitanje je može li Povjerenstvo sa sadašnjih ukupno 20 zaposlenih obavljati nadzor imovine dužnosnika, njihovih primanja i različitih oblika sukoba interesa. Iz Povjerenstva odgovaraju da su trenutno pod velikim pritiskom posla, ali da im je uz redovni godišnji proračun od 6,9 milijuna kuna u 2022. osiguran i dodatni novac za informatičku opremu i zapošljavanje tri nova službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17