ŠOKIRANI PRESUDOM

Stanari Kupske izgubili spor, HEP i Tehnika nisu krivi za urušavanje

Zagreb, 240907.Kupska ulica, gradiliste nove zgrade HEP-a. Voda nadire, zemlja klizi, kuce se urusavaju, kran prijeti.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Gotovo pune četiri godine čekali su pravdu. Gledali su kako im se kuće ruše do temelja, a voda doslovce guta dvorišta. Živote vlastite djece spašavali su u posljednji trenutak. Traume su ostale zauvijek, a krivci - ako je suditi po nepravomoćnoj presudi Općinskoga građanskog suda - ne postoje!

Nisu prisilno iseljeni

Naime, prije desetak dana stanarima Kupske ulice, urušene u rujnu 2007., stiglo je rješenje Općinskoga građanskog suda na tužbu zbog ometanja posjeda, prema kojemu HEP kao investitor i Tehnika kao glavni izvođač radova na gradilištu poslovne zgrade i garaže, nisu uzrokovali podrhtavanje tla, puknuća pročelja kuća, urušavanje te ulice i prisilno iseljavanje susjeda. Uz to, stanari koji su bili evakuirani i nekoliko su mjeseci živjeli u hostelu morat će platiti 5500 kuna sudskih troškova.

Prema sudskom rješenju, prihvaća se obrana HEP-a i Tehnike da je tužba zbog ometanja posjeda neosnovana jer tužitelji nisu uspjeli dokazati da je gradnja uzrokovala urušavanje, da su svi stanari ujedno i vlasnici kuća, te da su prisilno iseljeni. Tehnika se čak poziva i na to što se ulica urušila u nedjelju, kad radnika nije bilo na gradilištu.

Dvorište pod vodom

- Zar je moguće da nitko neće odgovarati za sve što nam se dogodilo? Pa cijela je moja obitelj, i dvogodišnje dijete, mogla izgubiti život u tom kaosu. Bili smo prisiljeni napustiti domove, inače bi većina susjeda završila u toj jami. Nemam više nade u budućnost. Skeptična sam i po pitanju ostalih postupaka koji su u tijeku - rekla je Snježana Jaklović, stanarka Kupske ulice 7.

I ostali stanari s kojima smo danas razgovarali šokirani su i prestrašeni, a neki izražavaju i sumnju u rad njihove odvjetnice.

- Ovo je kazališna komedija. Sve su vrijednosti ovom presudom propale u zemlju. Pa moje je cijelo dvorište bilo pod vodom. Zar slike i snimke nisu dovoljan dokaz? - pita se Jadranka Ćavar, stanarka s kućnog broja 15.

Dobili su što su tražili

Iako sud navodi kako gradnja nije uzrokovala urušavanje, Doris Košta, odvjetnica 34-ero stanara Kupske ulice, ne smatra ovo rješenje porazom jer su, kako je rekla, dobili što su i tražili: stanarima je pronađen privremeni smještaj, nakon dva mjeseca vratili su se u svoje domove, šteta je sanirana, a daljnji radovi obustavljeni.

Stanari se još mogu nadati naknadi štete

ZAGREB - Ta je presuda u ovom trenutku mrtvo slovo na papiru. Rasprava je u tom postupku zaključena prije dvije godine, dakle sudu su trebale još dvije za donošenje odluke. To je, nažalost, realnost našeg pravosuđa. No i da je tužba uvažena, ne bi nam ništa značila. Činjenice su da je policija naredila iseljavanje i da je sud propustio koristiti dokaze Građevinskog fakulteta iz Ljubljane - rekla je odvjetnica stanara Doris Košta i dodala kako ta presuda neće utjecati na preostale tužbe. Podsjetimo, stanari Kupske podigli su tužbu i zbog teškog kaznenog djela ugrožavanja ljudi i imovine, a tražili su i naknadu štete u ukupnom iznosu od oko milijun eura.

- Nesporna je pravomoćna presuda na Prekršajnom sudu, kojom su s po 100.000 kuna i četveromjesečnom zabranom rada kažnjene tri tvrtke, kao i postupak protiv 9 osoba i 3 tvrtke na Županijskom sudu, koji još traje - rekla je odvjetnica stanara Kupske ulice, koja se već žalila presudu za ome-tanje posjeda, uvjerena da će krivci na kraju biti kažnjeni.

Četiri godine povlačenja po sudovima

Rujan 2007. godine

Urušila se Kupska ulica u Zagrebu, 62 stanara evakuirana u hostel u Remetincu

Listopad 2007. godine

Prvo ročište na zagrebačkom Općinskom sudu u parnici kojom stanari traže od HEP-a i Tehnike da im osiguraju adekvatan privremeni smještaj

Prosinac 2007. godine

Posljednji stanar iz hostela se vratio u svoj dom u Kupsku ulicu

Veljača 2008. godine

Prekršajni sud kaznio tvrtke Tehniku, Conex i Interkonzalting sa po 100.000 kuna zbog urušavanja i zabranio im rad na četiri mjeseca

Travanj 2008. godine

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo istražni zahtjev protiv Tehnike, Interkonzaltinga i Conexa zbog nemarno obavljenog posla

Travanj 2010. godine

Zbog ekonomske krize HEP odustao od projekta gradnje podzemne garaže u Kupskoj ulici

Ožujak 2010. godine

Nakon dvogodišnje istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo optužnicu protiv devet osoba i tri tvrtke

Siječanj 2011. godine

Počelo suđenje optuženima na zagrebačkom Županijskom sudu

Svibanj 2011. godine

Općinski građanski sud u Zagrebu u prvostupanjskom rješenju zaključio da nije dokazana veza između radova i oštećenja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:28