UNUTAR ZIDINA DUBROVNIKA

Stanari o urušavanju Čačićeve kuće: To je bilo kao potres, počelo se urušavati odozgo, svi podovi redom

Gore još jedan zid visi koji mi može svaki čas pasti na glavu jer tu živim, moram tu proći, kaže ogorčeni stanar Nikša Vierda
 Ilustracija/Tonci Plazibat/CROPIX

U Zlatarskoj ulici unutar dubrovačkih zidina urušila se kuća varaždinskog župana Radimira Čačića u kojoj već desetljećima nitko ne živi i objekt propada.

Na sreću, nitko od stanara i prolaznika nije nastradao, a inače frekventna ulica sad je ograđena za prolaznike, no stanari nemaju izbora. U trenutku urušavanja kuće u povijesnoj jezgri, koja je već godinama u derutnom stanju, samo srećom nitko nije ozlijeđen, piše HRT.

- Jednostavno se počelo urušavati odozgo, svi podovi redom. To je bilo kao potres. Tu smo se izmakli i onda je kroz prozore izašla prašina i ova stakla koja još uvijek stoje na ulici, kako se u ovom gradu nitko o ničemu ne brine - prepričava Nikša Vierda, stanar Zlatarske ulice.

Riječ je o privatnoj kući pa su komunalni redari postavili trake i znakove zabrane kretanja prolaznika jer opasnost i dalje prijeti.

- Pokrenut je upravni postupak sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji koji se dalje predaje Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku s obzirom da je njihova nadležnost za objekte unutar povijesne jezgre - izjavila je Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Vlasnik kuće ima 30 dana za otklanjanje opasnosti ili osiguravanje područja. U protivnom, to će učiniti Grad na račun vlasnika. Stanari Zlatarske ulice su ogorčeni.

- Mogli su dosad barem staviti skele, očistiti ili nešto napraviti, jer gore još jedan zid visi koji mi može svaki čas pasti na glavu jer tu živim, moram tu proći - kaže stanar Nikša.

Nažalost, ovo nije jedini napušteni objekt u dubrovačkoj povijesnoj jezgri u iznimno lošem stanju. Za neke su pokrenuti i upravni postupci.

- Imamo nekih 4-5 postupaka trenutačno u tijeku, s tim da su neki već okončani, odnosno vlasnici su postupili po nalogu komunalnog redarstva kako bi se spriječilo eventualno urušavanje i ozljeđivanje prolaznika - rekla je Aksić Vitković, a prenosi HRT.

Jer neodgovornost i nebriga mogu imati tragične posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:47