NA RUBU INCIDENTA

Stanari zaustavili bespravno postavljanje antene za internet

Makarani ustali protiv bespravnog postavljanja bazne stanice za bežični internet na svojoj zgradi
 Ivo Ravlić/CROPIX

MAKARSKA - Iako su antena i bazna stanica za bežični internet, bespravno montirani prošloga četvrtka na krovnoj terasi najveće stambene zgrade u Meštrovićevoj ulici, već trebali biti uklonjeni, još tamo stoje i iritiraju stanare.

Antena bez dokumentacije

Intervenirala je policija i, kako doznajemo, utvrdila da je uređaj za internetski provider montirala tvrtka Multikomunikacije d.o.o. Međutim, negodovanje stanara i njihovi navodi da je antena postavljena bez potrebne dokumentacije i suglasnosti s vlasnicima stanova nije u nadležnosti policije, koja će zapisnik i dokumentaciju proslijediti državnom inspektoratu. Doznajemo također kako je jedan od ljudi koji su montirali antenu stanar te zgrade.

- Bez dogovora nas stanara i našeg dopuštenja ne mogu se na zgradu postavljati uređaji. Ponajprije zato što zrače i 24 sata su pod naponom, što je štetno za zdravlje, a ovaj je smješten na jednu nižu terasu između drugih stanova - pričaju Milan Raić, predstavnik stanara, Željko Tamburović, Dario Lalić, Dane Pejković i Anđelko Jakovina koje smo zatekli na uređenju zidova u jednom od triju ulaza zgrade.

Prekinuta montaža

Zato su na intervenciju pozvali policiju, a momcima naredili da prekinu s montažom i siđu sa zgrade, što su oni bez pogovora i učinili. Stanari su se informirali i doznali da za postavljanje sličnih uređaja treba dozvola Ministarstva prometa i veza, suglasnost stanara te građevinska i lokacijska dozvola.

- Bazna stanica za bežični internet komercijalna je stvar koja će nekome donositi mjesečni profit.

Svi stanari protiv

VIP je za postavljanje antene na vrhu nebodera na 3. mostu platio zgradi 30 tisuća eura, a s tim su novcem ugradili novi veći lift. Mi smo najveća zgrada u Makarskoj, ali ne i najviša, sa 124 stana i nitko od stanara s kojima smo razgovarali nije za to da se dopusti postavljanje antene, jer smatraju da će im štetiti zdravlju.

Spomenuti stanari tvrde da su među monterima antene bila i dvojica Čeha, zatečena bez radne dozvole.

U policiji su to demantirali, tvrdeći da su to sve domaći ljudi, a jednome od njih je nadimak Čeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:28