NAORUŽANI DO ZUBA

STANJE KAO U RATU: ČAK 100.000 LJUDI U HRVATSKOJ IMA PIŠTOLJ ILI PUŠKU Istražili smo tko i na koji način može dobiti dozvolu za nošenje oružja

Ilustracija
 HANZA media

Na Novom Zelandu će poluautomatske i jurišne puške biti zabranjene u skladu s novim zakonima o oružju nakon nedavnog ubojstva 50 osoba u kojemu je zločinac koristio pušku AR-15. Novi zakoni o oružju trebali bi biti na snazi od 11. travnja.

U Hrvatskoj više od 100.000 fizičkih osoba posjeduje oružje, a najveći broj ih ima pištolje, dok manji broj ima puške s glatkim ili užlijebljenim cijevima, piše Slobodna Dalmacija. U skupini koja ima dozvolu za držanje i nošenje oružja ima dosta lovaca, ali i građana koji oružje imaju za samoobranu. Oružni list samo za držanje izdaje se fizičkim osobama za samoobranu i prilikom registracije sportskog oružja.

Ako osoba dokaže da je njezina osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezinu sigurnost treba oružje, u zakonu stoji kako tada osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu.

Također, smatra se opravdanim razlogom ako zbog naravi posla ili okolnosti u kojima ga osoba obavlja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama ne bi se mogla osigurati dostatna zaštita.

Druga dva razloga su sport i lov. Sportsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih streljana ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja. Lovačko oružje smije se koristiti u skladu sa zakonima o lovu te na streljanama ili drugim mjestima određenima za vježbe gađanja.

Zahtjev se podnosi policiji koja donose odluku hoće li osobi izdati odobrenje za nabavu oružja za samoobranu. Odlučuje se i smijete li samo držati ili i nositi oružje. Odluka se ne donosi bez provođenja postupka kojim se dodatno istražuju sve okolnosti. Dozvolu neće dobiti svatko iz tzv. kritičnih profesija, ona se izdaje samo na osnovi uvjerljivosti i opravdanosti tražitelja i policijske procjene.

Za odobrenje je potrebno više uvjeta: da osoba ima najmanje 21 godinu, da je zdravstveno sposobna, da poznaje propise i vještine uporabe oružja ili da ima lovački ispit te kada položi ispit pred nadležnim tijelom, koje nužno ne mora biti policija. Protiv osobe ne smije biti pokrenut kazneni postupak u djelima protiv RH, općih ljudskih vrednota, onaj s elementima nasilja, protiv života i tijela, ubijanja životinja. Također protiv osobe ne smije biti pokrenut ni prekršajni postupak koji bi ukazivao na zlouporabu, poput prekršaja u vezi s obiteljskim nasiljem.

Također, ne smije imati izrečenu zaštitnu mjeru zbog nasilja u obitelji. Odobrenje neće dobiti oni koji prekomjerno uživaju u alkoholu ili ako konzumiraju drogu. Sklonost agresivnom ponašanju i ekscesima je isto razlog za odbijanje zahtjeva, piše Slobodna Dalmacija.

Kada su svi uvjeti zadovoljeni, nadležna policijska uprava izdaje odobrenje za nabavu oružja, koje se mora realizirati u roku od šest mjeseci. Vlasnici oružja koji dobiju oružni list za držanje moraju oružje držati u prostoru u mjestu prebivališta. Smiju ga nositi samo u slučaju popravljanja te korištenja na streljani. Prilikom nošenja, oružje mora biti nenapunjeno i u odgovarajućem kovčegu ili futroli. Osobe koje imaju dozvolu za držanje i nošenje oružja ne smiju ga nositi tako da je ono vidljivo drugim građanima.

Samo izdavanje odobrenja ne znači da je policijski posao gotov, vlasnici oružja stalno se kontroliraju, a u slučaju kršenja nekog od uvjeta pokreće se upravni postupak za oduzimanje oružja. Postoji mogućnost i upućivanja na izvanredni zdravstveni pregled ako se sumnja u fizičku sposobnost vlasnika oružja. Svakih pet godina vlasnici oružja prolaze redovne zdravstvene preglede bez kojih ne mogu zadržati dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:59