VJEROVALI ILI NE

‘Stanje zlovolje‘: Krčki sudac odgodio ročište nezadovoljan plaćom, u Imotskom u zapisnik ušli stihovi Vojka V.

Krčki sudac je pojasnio kako je nesposoban za raspravu, ali je dodao kako bi ga zlovolja mogla proći ako dobije veću plaću

Prazna sudnica

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Krčki sudac Anton Hlača ove srijede, 12. travnja, odgodio je jedno ročište zato što je, kako je napisao u rješenju - zlovoljan! A zlovolja ga je spopala, napisao je, nakon što je primio platnu listu za mjesec ožujak 2023. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Pa je lijepo pojasnio da je "stanje osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklo desetljeće. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama", stoji u rješenju suca Hlače čiji faksimil kruži uokolo među njegovim kolegama i odvjetnicima pa mu je i Slobodna došla u posjed.

image

Stanje zlovolje

image

Stanje zlovolje

Da je ove srijede krčki sudac bio u posebnom raspoloženju, očito je iz rečenice da se "nada kako će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanim u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine." "Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca", poručio je dvjema strankama, koje se više od godine spore oko zemljišta, ostavivši ih u čudu i nevjerici.

U Dubrovniku se, naime, zatražilo da osnova plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske što iznosi neto oko 3000 eura.

Osim rješenja suca Antona Hlače, koje je njegovom iskrenošću zaintrigirao dio zajednice jer ipak je to alarm sudskim vlastima, jedan slučaj sa suđenja iz veljače na imotskome sudu prije svega je zabavan.

Opunomoćnik tuženika poslužio se stihovima Vojka V., a sve je uredno ušlo u sudski zapisnik.

image

Vojko V. u spisu

image

Vojko V. u spisu

Kada mu je, naime, suprotna strana rekla da manipulira, on je izrecitirao sljedeće: "Da možda netko mladoga kolegu sabotira ili protiv njega lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda su masoni, možda je punomoćnik tuženika, možda je Županijski sud u Sisku, kako to, kako to...", piše Slobodna Dalmacija.

Dobronić: Pokrenut je postupak provjere činjenica

Slučaj krčkog suca je za N1 komentirao i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

“Odmah po saznanju za to pokrenut je postupak provjere činjenica i nakon toga ćemo o odluci obavijestiti javnost na kraju radnog dana ili najkasnije u ponedjeljak”, kratko je za N1 poručio Dobronić. (L. G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07